101 Забележителности Около София: Интересни Идеи за Разходка

Ако сте от столицата или живеете близо до нейната област, имате огромен избор от интересни места, красиви исторически и природни забележителности около София и то до 100 км. Уникалните места за разходка, екскурзии или пикник сякаш са безброй. Не само водопади, манастири, пещери, но и вдъхновяващи културни паметници, крепости, екопътеки, скални образувания и феномени и още много туристически обекти, които видяни дори веднъж остават завинаги в съзнанието ни.

На тази страница са 101 от най-интересните забележителности близо до София и област, само на няколко километра разстояние.

Те са чудесни места за отдих, почивка, разходка и за много други идеи като романтична екскурзия сред невероятна природа или просто бягство от ежедневието.

Боянски Водопад1. Боянски Водопад

Този красив водопад се намира край София – в горите на Витоша и е само на 8 км. от столицата и на 5 км. от Бояна.
Мястото е разкошно както за разходка през лятото, така и през зимата.
Но имайте предвид, че пътят до него на места е доста стръмен, за това бъдете внимателни.

Лакатнишките Скали2. Лакатнишките Скали

Само на 60 км. от столицата, тези чудати скали изградени от пясъчници и варовици, са едно от най-интересните и красиви места за разходка около София. Намират се на левия склон на Искърския пролом в Стара планина. Височината им на места достига до над 250 метра и се разпростират уникално над водите на река Искър.

Осеновлашки Манастир3. Осеновлашки Манастир „Св. Богородица“ (7-те престола)

На разстояние само на 86 км от София, Осеновлашки Манастир (известен повече като „Седемте Престола“) е една от по-малко популярните, но впечатляващи дестинации за разходка и отдих. Намира се на 50 км от град Враца в Средна Стара Планина под връх Измерец и под известната римска крепост Калето. Счита се че датира от Второто българско царство по време на управлението на Петър Делян.

Пещера Елата4. Пещера Елата

На по-малко от 60 км от София, пещера Елата е пълна с много интересни и красиви форми, като сталактити, сталагмити, синтрови езерца, каменни лилии, свещници и др. Общата дължина на пещерата е 123 метра, а височината и е 4-5 метра, но за сметка на това е изключително красива. Намира в Стара планина, до село Зимевица.

Царска Бистрица5. Царска Бистрица

Това със сигурност е сред най-интересните забележителности около София. Царска Бистрица е разкошен бивш дворец и ловна хижа на владетелите от Третото българско царство. Само на 70 км. от София, дворецът Царска Бистрица се намира над курорта Боровец в Рила планина. Построен е между 1898 и 1914 г., той е бил използван като ловна хижа от царете Фердинанд I и Борис III.

Драгалевски Манастир Св. Богородица6. Драгалевски Манастир „Св. Богородица“

Драгалевският манастир „Св. Богородица Витошка“ се намира в полите на Витоша на 3 км. от известния квартал на София – Драгалевци. Този невероятен паметник на културата е създаден от цар Иван Александър около 1341г и успява да оцелее и след завладяването от османците. Като един от най-близките до София туристически обекти, тази обител е разкошно място за разходка през уикендите.

Цари Мали Град7. Цари Мали Град

Цари Мали Град е антична римска крепост в България, която привлича туристи от цялата страна. Разположен е в красивото село Белчин, което е на 50 км. от София. Този туристически обект пленява с прекрасна природа, възстановена крепост и музеи с римски военни доспехи, стенобитни оръдия и още много артефакти. За щастие вече има много хотели до Цари Мали Град.

Кътинските Пирамиди8. Кътинските Пирамиди

Място за една чудесна разходка около София през уикенда – само на 20 км. от столицата. Това са скални образувания – земни пирамиди в Западна Стара Планина. Природен феномен формиран в следствие на почвена ерозия, който създава разкошни условия за романтична или семейна екскурзия и отдих. В близост може да посетите и красивото Кътинско езеро.

Къщата- музей на Баба Илийца9. Къщата- Музей на Баба Илийца

Тази сграда с автентична и красива архитектура е построена в непосредствена близост до дома на Баба Илийца, който се намира в село Челопек, община Враца и е на около 95 км. от София. В къщата е изложена експозиция от стари предмети на бита, мебели, народни носии, красиви килими, родословното дърво на героинята, чието истинско име е Пена Цветковска. Една от най-ценните ни исторически забележителности около София област.

Разбоишки манастир10. Разбоишки Манастир

Уникално място за романтична разходка около София, Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“ се намира в дефилето на река Нишава, на 11 км от Годеч и само на 65-70 км северозападно от столицата. Бил е място за монаси отшелници и в него много пъти са отсядали Васил Левски и отец Матей Преображенски. Пътят до него е предизвикателство и е проходим с кола само в добро време.

Ритлите 11. Ритлите 

Ритлите е едно от най-популярните и интетересни места около София област за отдих (на около 88 км. от столицата). Те са варовикови скални образувания над 120 милиона години. Този природен феномен се намира на запад от село Лютиброд (Мездра), на два долинни склона на р. Искър и е едно от най-чудатите скални образувания на Искърския пролом.

Пещера Съевата Дупка12. Пещера Съевата Дупка

Въпреки, че е малко по-далече от столицата (на около 100 км), Съевата дупка се води за една от най-красивите и интересни забележителности около София област и в цяла България. Намира се в Стара планина – близо до с. Брестница (Ловешка Област). Най-големият сталактит в нея е с обиколка 60 метра и има още невероятни сталагмити, сталактити, сталактони, дендрити и т.н.

Костенски Водопад13. Костенски Водопад

Природната забележителност Костенски водопад се намира на река Чавча, край Костенец и на 80 км югоизточно от София. Височината му е почти 10 метра. Защитени са растенията по скалите, естествените пещери и скални образувания около водопада. На него има и посветени две стихотворения на Иван Вазов. Мястото е тихо, спокойно, идеално за пикник сред природата и за бягство от делничното напрежение и стрес.

Златните Мостове14. Златните Мостове

Златните мостове е един от популярните планински туристически обекти и красиви места за отдих около София. Златни мостове се намират в природен парк Витоша в средното течение на Владайска река и е само на около 20 км от София. Впечатляващи са огромните овални морени по коритото на реката. Местността е чудесно начало за множество разходки сред природата или за пикник в събота и неделя.

Ждрелото на река Ерма15. Ждрелото на река Ерма

Ждрелото на река Ерма, наричано още Трънското Ждрело се намира на 75 км от столицата на България и на 3 км. от град Трън. Ждрелото на река Ерма е обявено за природна забележителност и от него води началото си известната Трънска екопътека с дължина 13 км, която е осеяна с невероятно красиви и живописни гледки, стръмни стъпала, криволичещи мостчета, дървени стълби и т.н.

Природен Феномен Джуглата16. Природен Феномен Джуглата

Скален феномен Джуглата се намира на 8 км северно от град Своге в района на село Церово и на около 45 км от София. Този природен феномен (висок 18 метра и наподобяващ гъба) е образуван от червеноцветни кварцови пясъчници, които са на възраст 250 милиона години. На някои посетители това впечатляващо скално образувание им прилича на човешка глава.

Клисурски Манастир17. Клисурски Манастир „Св. Св. Кирил и Методий“

Клисурския манастир се намира на 80 км. от град София. Закътан сред зеленина, тишина и спокойствие, тази света обител е действащ девически манастир. Той е една от най-известните и интересни забележителности около София и четвъртият по големина манастир в цяла България. Съществува още от времето на Втората българска държава (1240 година). До него се стига лесно по пътя за гр. Монтана през прохода Петрохан.

Черни Връх18. Черни Връх

Изкачването до него не е за всеки, но все пак е сред най-известните природни забележителности около София. Това е най-високия връх на Витоша с надморска височина 2290 м. От десетилетия изкачването на Черни връх е традиция за много софиянци. Най-популярния маршрут до него минава през известната хижа Алеко. Чувството когато сте на него и гледате красотата наоколо от високо, е неописуемо.

Водопад Котлите19. Водопад Котлите

Boдoпaд Koтлитe е разположен близо дo гpад Гoдeч при c. Tyдeн на 55 км от София. Намира се нa peĸa Дpaĸyл в много живописна местност. Пътят през него минава покрай Букоровския манастир и самият водопад е на около 200 метра от него. Водопадът е много красив но имайте предвид, че се намира в стръмно дере и слизането до котела под водопада е по една доста стръмна пътечка сред скали.

Крепостта Боженишки Урвич20. Крепостта Боженишки Урвич

Крепостта Боженишки урвич край Ботевград е сред интересните места за отдих, разходка и панорамни гледки близо до София – само на 85 км от нея. Крепостта е разположена на върха на висок хълм и представлява един от последните бастиони на Търновското царство. Много интересна е и скалната църква, издълбана във скала във вътрешността на крепостта.

Геопарк Искър-Панега21. Геопарк Искър-Панега

Геопаркът Искър-Панега се намира само на час от столицата – на около 100-110 км от нея, край град Луковит. Паркът е много красив и обхваща природните и исторически забележителности на село Карлуково. Паркът предлага на гостите си чудни гледки, множество пътечки за разходка, красиви места за отдих и пикник, пейки, мостчета над реката и още много.

Земенски Манастир22. Земенски Манастир „Св. Йоан Богослов“

Този паметник на културата близо до София област (на 75 км. от столицата), се посещава целогодишно от българи и чужденци привлечени от загадката на малката църквичка, носеща името на Св. Йоан Богослов. Разположен в полите на Конявската планина, между София и Кюстендил, Земенският манастир е една от най-загадъчните забележителности около София, която ще ви предложи спокойствие, уединение, тишина и място за размисъл.

Неолитните Къщи в село Чавдар23. Неолитните Къщи в село Чавдар

За тези които обичат нестандартните места за отдих, Неолитните къщи в Археологически парк „Тополница“ са неповторим туристически обект – на 70 км от София. Тук ще видите жилищни сгради по план на останки от раннонеолитно селище, датиращо от преди 7000 години. Тук е намерена една от най-старите култури в Югоизточна Европа.

Параклисът на Язовир Пчелина24. Параклисът на Язовир Пчелина

Параклисът е на спиращо дъха място – на върха на красива скала, до стръмната й част към язовир „Пчелина”. Изумително е! Според легендите параклисът е построен 1350 година. Самият язовир е също много красив и се намира между селата Ковачевци, Лобоши и Радибош – само на около 50 км от столицата.

Пещера Дракула25. Пещера Дракула

Пещера Дракула е сред малкото пещери близо до София – само на 50-60 км. Намира се на около 1 километър югозападно от село Разбоище. Пещерата е суха, хоризонтална и дълга близо 42 м. Входът е широк и доста висок свод, а навътре пещерата има висока галерия. Мястото е интересно и на около 20 мин. път се намира и природната забележителност водопад Котела.

Паметникът Дядо Йоцо Гледа26. Паметникът „Дядо Йоцо Гледа“

Пет метровата скулптора на Вазовия герой дядо Йоцо е още едно от невероятните забележителности около София (на 60-70 км.). Намира се близо до с. Очин дол, в Стара планина. Гледката тук към най-красивата част на Искърското дефиле също е уникална. Около паметника ще видите още цветна градина, панорамна беседка и механа.

Пещера Проходна – Очите на Бога27. Пещера Проходна – „Очите на Бога“

Проходна пещера се намира на около 110 км. от София, в карстовия район край с. Карлуково, община Луковит и е на 250 м надморска височина. Пещерата представлява най-дългият пещерен тунел в България (365 метра). Известна е с феномена Очите на Бога – две почти еднакви по големина дупки с формата на очи.

Черепишкият Манастир Успение Богородично28. Черепишкият Манастир „Успение Богородично“

Манастирът е получил името си от белеещите се кости на загиналите, останали след известната битка на цар Иван Шишман с османсците. Намира се в красивото Искърското дефиле в северните склонове на Стара планина на брега на река Искър. Едно от най-красивите и интересни места за разходка и отдих около София област- на 90-100 км от столицата.

Минералните Извори Край Село Железница29. Минералните Извори Край Село Железница

Някои казват на мястото безплатен СПА център в гората. Горски джакузита, минерални извори и чист въздух в полите на планина Витоша. Село Железница (на 20 км. от София) привлича търсещите спокойствие, тишина и отдих. Тези термални извори са лековити и представляват два басейна, захранващи се от топъл минерален извор.

Боянското езеро30. Боянското езеро

За тези, които търсят забележителности много близо до София с ходене само пеша и перфектно място за пикник и разходка. Боянското езеро е изкуствено създадено, но е много красиво намиращо се сред природна идилия и обитавано от редица земноводни като кафява крастава жаба, гребенест тритон и др. За щастие местата, а вече и добрите хотели на Витоша за почивка стават все повече.

Парк Дворец Врана31. Парк Дворец Врана 

Паркът „Врана“ е невероятно място за ценители и е създаден под влиянието на европейските пейзажни паркове. Разкошно е разнообразието от над 800 дървесни, храстови и тревисти вида. Малка част от нещата, които ще видите са: Дворец Врана, Езерото с Лилиите, Алпинеум и др. Това е едно от местата, на което трябва да отидете! Само на 15 км. от центъра на София.

Драгоманското Блато32. Драгоманското Блато

Драгоманското блато е обявено за резерват, намира се западно от село Драгоман на около 47 км от София. То е най-голямата естествена карстова влажна зона в България. Има много различни видове птици и растения. В него има дървена пътечка и наблюдателници, от които се наблюдават най-различни видове птици.

Хидропарк Вятърните Мелници33. Хидропарк „Вятърните Мелници“

Хидропарк „Вятърните Мелници” е разположен до град София (на около 20 км от столицата), в началото на с. Горна Малина. Комплексът е рай за летни забавления (та дори и зимни). Там ще намерите шест басейна, пет заведения, хотелска част, езеро за спортен риболов и много други атракции за малки и големи. Едно от забавните и интересни места за релакс и отдих с деца.

Тържишкият Манастир Св. Пророк Илия34. Тържишкият Манастир „Св. Пророк Илия“

Намира се до село Струпец (Мездра) на 100 км. от София. Не е ясно кога точно е основана тази света обител. По време на османското владичество манастирът е бил опожарен и впоследствие възстановен. През годините манастирът е бил убежище и подслон на борците за национално освобождение Васил Левски, Никола Обретенов и др.

Пещера Духлата35. Пещера Духлата

Пещера Духлата е най-дългата пещера в България (18 км.). Намира се в югозападната част на Витоша на брега на р. Струма, близо до село Боснек (40 км. от София.) в област Перник. Самата пещера се състои от сложна система на шест етажа с много входове. Пещерата има множество изключително красиви зали с варовикови образувания и езера.

Екопътека Поглед Към Девет Планини36. Екопътека „Поглед Към Девет Планини“

Представлява невероятно живописен туристически маршрут, който, в най-високата си част, ще Ви открие изумителна гледка към близките и далечни планини (над 30 отделни планини). Изградена е през 2015. Началото й тръгва от с. Сирищник (55 км до София), Ковачевци, продължава до Рудина планина (1172 метра), и слиза към хижа Джамен.

Водопад Мала Рилска Скакавица37. Водопад „Мала Рилска Скакавица“

Макар и трудно достъпен този водопад е невероятно красив и висок (над 70м – най-високият водопад в Рила планина). Местността около водопада е много интересна и живописна, но стръмна. Начална точка на пътя за водопада е местността Зелени преслап (на 85 км. от столицата), намираща се след Паничище. Един от най-впечатляващите водопади около София.

Еленска Базилика38. Еленска Базилика

Еленската базилика представлява руини на унищоженият от турците внушителен манастирски комплекс Свети Илия. Състои се от самия храм, манастирски постройки, крепостни стени, фланкирани с кули в ъглите. Намира се на 2 км от Пирдоп и на 86 км. от София. Тази базилика е една от наистина уникалните забележителности около София и е обявена за национален културен паметник и е единствената по рода си на Балканския полуостров.

Крепостта Траянови Врата39. Крепост „Траянови Врата“

Уникална по своята конструкция, Крепостта „Траянови врата“ датира от 2-ри век и е символ на националното ни историческото наследство. Намира се на 15 км от Костенец (и 70 км. от София) до магистрала „Тракия“ в Средна гора. При нея се е водила и известната битка между войските на цар Самуил и византийския император Василий Втори.

Бистришки Водопад40. Бистришки Водопад

Бистришки водопад се намира на 70 км от столицата, в Рила планина, близо до с. Бистрица, община Дупница. Водопадът е висок 35м, а водата му пада на каскади образувани от големи каменни блокове. Ждрелото на реката и водопада са невероятно красиви. Тук е едно уникално място за пикник и разходка. Изградени са и огнища за палене на огън и барбекю.

Клисурски Манастир Света Петка Параскева41. Клисурски Манастир „Света Петка Параскева“

Клисурски Манастир „Света Петка Параскева“ се намира на 25 км от столицата, разположен между село Клисура и град Банкя. Намира се на много красиво място на върха на хълм в Люлин планина със разкошна гледка към Черни Връх. Основната част от манастира е с изящни стенописи с ярки – живи и колоритни цветове.

Тодорини Кукли42. Тодорини Кукли

Тодорини кукли са известна група от 4 скалисти върха в Западна Стара планина. Най-високият от тях е висок 1785 м. Намира се на 10 км югозападно от Вършец и на около 95 км от София. Местността е известна с народната легенда за красивата мома Тодора. Гледките от тук са разкошни (карат те да настръхнеш) и включват 2 язовира, градовете Монтана, Берковица, Вършец и Клисурския манастир.

Кокалянски Манастир43. Кокалянски Манастир „Св. Архангел Михаил“

Кокалянският манастир е на 25 км от София, близо до с. Кокаляне, в източна Плана планина сред тишина и красива природа. Изграден е през 11 век, по времето на цар Самуил. При Османското владичество е бил значим книжовен център. Манастирът е обявен за паметник на културата и днес включва интересен комплекс от църква с камбанария и два параклиса.

Гейзер - Сапарева баня44. Гейзер – Сапарева Баня

Най-горещият гейзер в Европа! Извира от 73 м. дълбочина и сякаш танцува – водата подскача по около 1 м. сред пара. В сравнение с гейзерите по света нашият е доста нисък (18 м.), но пък за сметка на това е 103 градуса. Сапарева баня е известна с горещата си лековита минерална вода и вече има доста СПА хотели в Сапарева баня с минерален басейн за здравословна ваканция на 70 км от столицата.

Панчаревското Езеро45. Панчаревското Езеро

Панчаревското езеро е най-голямата водна площ в близост до София и в момента е топ място за отмора и забавление на софиянци. Разположено е на 15 км от центъра на града, посока Боровец. Тук ще намерите 3 рекреационни центъра – СПА комплекс около минералните извори, спортен център на гребна база „Средец“ и зона за отдих и атракции в местността „Плажа“.

Гигински Манастир46. Гигински Манастир „Св. Св. Козма и Дамян“

Гигинският манастир наричан още Църногорският манастир, се намира в подножието на връх Китка (1118 м н.в.) в Черна гора до село Гигинци (на 55 км от София). Има богата история датираща от 11 век. Манастирът не е пострадал тежко под османско владичество и бил средище на обществения живот на българите от съседните селища. В момента е красив паметник на културата.

Алековите Водопади на Витоша47. Алековите Водопади на Витоша

Това е интересна водната каскада (15 км от София) от три малки водопада на река Скакавица. Те не са от известните природни забележителности около София, но мястото е уникално за романтична разходка в планината или пикник. Официално водопадите са кръстени на Алеко Константинов – създателя на туризъма в България. Той често ги е посещавал.

Връх Мусала48. Връх Мусала

Мусала (2925м.) е най-високият връх не само в България, но и на Балканския полуостров. Въпреки, че е най-високият, достигането до него не е трудно и е един от туристическите обекти, често посещавани от българи и чужденци. Мусала е разположен в източна Рила планина, близо до курорта Боровец и на около 85 км от София.

Стобските Пирамиди49. Стобските Пирамиди

Стобските пирамиди са сред най-популярните и интересни забележителности и то близо до София област. Намират се над село Стоб, в западната част на Рила планина и са само на 100 км. от София. За този уникален природен феномен се носят множество интересни легенди. Образуванията се славят със своите „шапки“ и по този начин приличат на гъби.

Пантеон Майка България в село Гургулят50. Пантеон „Майка България“ в Село Гургулят

Това е една от неповторимите исторически забележителности около София и в цяла България. Пантеонът е монумент на загиналите за победата в Сръбско-българската война 1885 г. в битката при село Гургулят. Селото е в Западна България, в изключително живописна и красивата местност, на пътя, между градовете Сливница и Брезник и е само на 40 км. от София.

Кремиковски Манастир Свети Георги Победоносец51. Кремиковски Манастир „Свети Георги Победоносец“

Кремиковският манастир е създаден през Второто българско царство при управлението на цар Иван Александър. Намира се на 3 км. от квартал Кремиковци и на 23 км. от София. В двора има маси и пейки, от които се разкрива красива панорама към цялата столица и Софийското поле. Там ще видите и изключително интересни стенописи, които продължават да се реставрират.

Къщата на Тодор Живков52. Къщата на Тодор Живков и Музейния Комплекс в Правец

Къщата на Тодор Живков от XVIII-XIX век е част от известния музеен комплекс в Правец и ще Ви срещне с много скъпоценности и интересни факти. Тя е на два етажа и архитектурата й е в красив късно възрожденски стил. А самият музеен комплекс (70 км. от София) е разкошна експозиция, която представя различни изложби – археологически, етнографски, исторически и художествени. Без съмнение, това е една от интересните места и забележителности около София.

Музей на Киселото Мляко53. Музей на Киселото Мляко

Този музей е единствен по рода си в България, а някои казват, че и в света. Намира се в село Студен извор, Трънско и е на 90 км. от столицата. В него ще научите много неща за киселото мляко, които не знаете и ще разберете на какво се дължат невероятните му вкусови качества. Сред експонатите са бучка за биене на масло, съдове за приготвяне и съхранение и т.н.

Водопад Скакля54. Водопад Скакля и Вазовата Екопътека

Туристическата дестинация „Вазовата екопътека“ е единственият път, по който може да се стигнете до впечатляващия водопад „Скакля“. Тази местност многократно е изминаван от Иван Вазов, където той написва някои от стихотворенията си. Вазовата екопътека е на 55 км от София в Искърското дефиле. Тя свързва гара Бов със село Заселе.

Гложенски Манастир55. Гложенски Манастир „Свети Георги Победоносец“

Гложенският манастир е един от най-чудатите паметници на културата и интересни места около София област. Намира се до село Гложене, Тетевен (на 100 км от София). Легендата гласи, че той е построен от киевския княз Георги Глож, дал името и на село Гложене. Това е един от най-необикновените манастири. Разположен е невероятно на висока каменна тераса и панорамните гледки от него са неповторими.

Миньорският Музей56. Миньорският Музей

Музеят на минното дело в Перник, създаден през 1986 г. е единствен по рода си на Балканския полуостров. Ако ще ходите в него внимавайте, защото той е истинска минна галерия! Все едно сте в истинска мина. Това е едно от най-неочакваните и интересни забележителности близо до София, само на 35 км. от нея. В него ще проследите и развитието на минното дело в България.

Връх Мургаш57. Връх Мургаш

Това е най-високият връх в Западна Стара планина – 1687м. Вярно,че не е много висок, но за любителите на планинските преходи и тези, които искат тотално да избягат от социалното ни ежедневие, пътя до него ще Ви предложи дива, красива и рядко посещавана природа само на 50-60 км от София. За него може да тръгнете от прохода Витиня или г. Бухово, или от селата Чурек и Желява.

Парк Дендрариум58. Парк Дендрариум 

Дендрариумът е разположен в планината Витоша и е интересна ботаническа градина, както и красив парк за разходка сред природата. Там е и първата за Витоша въжена градина „Парк на предизвикателствата Дендрариум”. Това е мястото, където възрастни и деца ще открият редица въжени предизвикателства и адреналин и то на 18 км от София.

Аквапарк Конза в Брезник59. Аквапарк Конза в Брезник

Аквапарк Конза е разположен в село Конска, до град Брезник, на 55 км от София. Тези, които търсят интересни места за забавление около София, тук ще открият много водни пързалки, басейн за възрастни, детски басейни, водопади, джакузи за 26 човека и още различни водни атракциони, както за възрастни, така и за деца.

Крепост Кракра 60. Крепост Кракра 

Това е средновековна крепост, намираща се в югозападната част на град Перник (30 км. от София). Мястото е било със силно стратегическо значение. Смята се, че е построена по времето на хан Омуртаг (814-831г). Тази крепост е устояла на 2 византийски обсади (през 1004 г и 1016 г) и средновековният Перник не бил разрушен.

 Ресиловски Манастир 61. Ресиловски Манастир 

Ресиловски манастир „Покров Богородичен“ се намира в подножието на Рила планина, близо до село Ресилово – 10 км от град Дупница и на 65 км южно от София. Основан е през 1932 година. В момента е действащ девически манастир и се състои от внушителни жилищни сгради и църква. В близост се намира и параклис „Св. Дух“.

Пещера Темната Дупка62. Пещера Темната Дупка

Това е една от най-дългите пещери в България и е само на 62 км от София. Разположена е в красив скален венец над Гара Лакатник. Една от най-интересните пещери и забележителности около София! Съставена е от е сложен лабиринт от галерии, входове, водопади, езера, подземни реки и т.н. Поради сложният й характер не е адаптирана за туристи и трябва да се посещава само с опитен водач и екипировка.

Крепост Шишманово Кале 63. Крепост Шишманово Кале 

Това е антична и средновековна крепост, намираща се на 1,5 км от село Доспей (Самоковско) и на около 65 км. от столицата на България. Според преданията тук е загинал в битка с турските поробители цар Иван Шишман. Тук са открити и две базилики от ранното Християнство, IV-VI в. За любителите на историята, това място ще е интересно.

Владайски Манастир Св. Петка64. Владайски Манастир „Св. Петка“

Тишина, спокойствие, красиво място за отдих и размисъл. Владайският манастир Св. Петка е в подножието на Люлин планина, до село Владая, на 15 км. от София. Основан е по времето на Второто българско царство и тъй като се е намирал на пътя между важните градове Средец и Перник, манастирът много често е бил нападан. Сега е разкошно и тихо място за почивка и разходка.

Град Банкя65. Град Банкя

Град Банкя е балнеолечебен център, разположен в подножието на Люлин планина в изключителна близост до София (15 км.). Пленителен малък град с много зеленина, подходящ за разходка или пикник в красивия му парк. Предлага разнообразие от зелени площи, топли минерални извори, малки механи, ресторанти и др.

Водопад Боров Камък 66. Екопътека и Водопад „Боров Камък“

Екопътека „Боров Камък“ (около 100 км. от София) се намира във Врачанския Балкан и следва река Лева. Пътеката върви по интересни мостове и стълби и след доста изкачване отвежда до красивия водопад Боров камък, чиято височина е 63 метра. Екопътеката не е дълга, но е стръмна. По нея ще видите разкошни зелени поляни и дори беседка за пикник.

Лозенски Манастир Свети Спас67. Лозенски Манастир „Свети Спас“

Манастирът „Свети Спас“ е построен по време на Второто българско царство. Разположен е на около 20-25 км. от центъра на София в склоновете на Лозенска планина, на 4 км. от село Лозен. Тази света обител е богата на образи на светци и на исторически личности, което я прави една от наистина интересните забележителности около София. От тук има невероятна гледка към Софийското поле.

Биосферен Резерват Бистришко Бранище68. Биосферен Резерват „Бистришко Бранище“

Обявен е за биосферен резерват от ЮНЕСКО през 1977 година. Той е част от световната мрежа на биосферните резервати. Разположен е на Витошкия източен склон (20 км. от София) и обхваща теченията на Янчевска и Бистришка река. Основна цел на обявяването му за резерват е да се съхранят екосистемите от смърч. Разрешено е да се движите само по маркираните пътеки, които започват хижа Алеко.

Екопътека Пътека на Здравето69. Екопътека „Пътека на Здравето“

Изходна точка за тази екопътека е град Банкя (15 км. от София). Общо прехода трае близо 2 часа и е около 6-7 км. Маршрутът минава покрай река Градоманска, язовира на кв. Михайлово, местността Купен дол, невероятна борова гора, Старо Село и стига до стига и до църквата „Св. св. Кирик и Юлита“.  За любителите на пешеходния туризъм, екопътеката е истинско удоволствие.

Местността Комините на Витоша70. Местността Комините на Витоша

Местността Комините (20 км от София) е известна със забележителния си скален купол, издигащ се високо над лифта „Бай Кръстьо“. Това е място, където са нощували орли, ястреби, та дори и планинари. Тези, които обичат разходки сред дивата природа и изкачването на стръмни и трудни склонове, тази местност ще Ви заинтригува.

Вековен Дъб в Боснек71. Вековен Дъб в Боснек

Този красив дъб е на цели 6 века. На толкова е и населеното място около него. Намира се на входа на село Боснек влизайки откъм Перник – около 35 км. от София. Над дъба, в тази местност може да видите и останките от интересна тракийска крепост. Това е едно от спокойните и красиви места за отдих и разходка сред природата.

Минерален Плаж Белчин Бани72. Минерален Плаж „Белчин Бани“

За тези, които обичат почивка съчетана със здравословни минерални термални води и чист планински въздух, Белчин Бани е забавно място за отмора на 55 км от София. Това е спортно развлекателен комплекс, в полите на Рила планина, близо до Самоков. Предлага басейн, водна пързалка, картинг писта, игрище за футбол, тенис, баскетбол, игрище за пейнтбол, билярд и др.

Връх Камен Дел73. Връх Камен Дел

Ако търсите място на което искате да видите цяла София и Софийското поле от много високо, връх Камен дел, ще Ви я покаже. Висок е 1862 м и един от най-отличаващите се върхове във Витоша. Изкачването му е лесно, а гледката, която ще ви посрещне е изключителна! Има няколко маршрута до Камен дел, но най-често използвания тръгва от хижа Алеко. Върхът е на около 20 км. от София.

Врачешки Манастир74. Врачешки Манастир „Свети Четиридесет Мъченици“

Този манастир е построен като символ на победата на цар Иван Асен II над Теодор Комнин. Намира в района на Ботевград, до с. Врачеш (60 км. от София). Манастирът е средновековен от времето на Второто българско царство и е една от историческите забележителности около София. Манастирът е впечатляващо красив. За това допринася и поддържаната му градина и разнообразието от цветя и растителност в комплекса.

Голф Клуб Света София75. Голф Клуб „Св.София“ 

Голф Клуб „Св. София“ е най-близкият голф клуб до столицата – само на 15-20 км. от центъра й. Не е нужно да сте голф запалянко, за да отидете там. Може просто да използвате мястото за разходка през уикенда или да посетите СПА центъра с минералния басейн, джакузито, сауната и другите възможности за релакс. Мястото е зелено, красиво и сякаш необятно.

Местност Куклата76. Местност Куклата

Разкошно място за разходка на свеж и чист въздух сред красива природа и за пикник със семейството или приятели на 35 км. от София и на 2км. от град Сливница. Според една от легендите, името на скалата идва от жертвата на една красива млада жена, която наричали „Куклата“ заради красота й. Близо до местност Куклата се намира и Мемориала “Новото гробище над Сливница”.

Вековни Секвои в Местността Ючбунар77. Вековни Секвои в Местността Ючбунар

Това са най-дълголетните и високи секвои в цяла България, които гордо и красиво се извисяват в местността „Ючбунар” в района на кюстендилското село Богослов (100 км. от София). Обявени са за природна забележителност през 1989. Височината им е над 30 метра, а възрастта над 130 години. Дърветата са изключително атрактивни и правят местността едно от най-необичайните и интересни места около София област. Посещават се от туристи от цяла България.

Паметник-Костница на Ботевите Четници78. Паметник-Костница на Ботевите Четници

За тези, които обичат българската история, този паметник на културата ще ги разтърси. Това е мемориал паметник и костница, който пази тленните останки на десет от Ботевите четници, които били обезглавени от турците през през 1876 година. Намира се в село Скравена (65 км. от София), община Ботевград. Входът за посетители е свободен.

Ферма Щраусово Забавление79. Ферма „Щраусово Забавление“

Ферма „Щраусово забавление“ е само на 75 км. от столицата и на 2 км от град Долна Баня. Разположена е на цели 10 000 м2. Предлага достъп както за индивидуални туристи, така и за организирани групи. Тук може да видите щрауси от интересния вид „черен-африкански щраус“. Необикновено място за екскурзия с деца около София. Може да си закупите и сувенири и дрехи произведени от щраусови пера и яйца.

Селище Пчелински Бани80. Балнеоложко Курортното Селище Пчелински Бани

Само на 75 км. от столицата, в южните склонове на Ихтиманската средна горе, село Пчелински бани ще Ви покаже красотата на дивна природа, спокойствие и тишина, живописни пейзажи и чист въздух. Минералните извори на курорта Пчелински Бани са популярни не само в България, но и в Европа. Тук ще намерите и комплекс с лечебно-рехабилитационни функции, открит минерален басейн с плаж, Минерална баня и др. Близо се намира и един от малкото СПА хотели с басейн около София.

Голашката Пещера81. Голашката Пещера

Голашката пещера се намира в местността „Османско дере“ на 15 км. от град Костенец и на около 80 км. от София. За тези, които търсят по-необикновени забележителности около София, ще е интересно да знаят че в пещерата има голяма популация от прилепи. Това не е естествена пещера, а много стара минна разработка, а дори и железен рудник използвана по време на римската епоха.

Язовир Пасарел82. Язовир Пасарел

Язовир Пасарел е една от природните забележителности около София, приличащи на райско кътче само на около 30 км. от столицата, намиращо се в полите на Лозенската планина. Красиви планински хълмове се отразяват в плоската приличаща на огледало повърхност на язовира. Може да си направите страхотен пикник тук или романтична разходка за двама.

Храм-кладенец Край село Гърло83. Храм-кладенец Край с. Гърло

Храм-кладенец край пернишкото село Гърло (60 км. от София) е древен храм, който се различава от всички други. Уникалното е, че храмът е вкопан в земята. На дъното му има кладенец, а вместо купол има голям отвор. Мястото озадачава дори археолозите, които спорят за произхода му. Смята се, че принадлежи на много древна цивилизация, обитавала нашите земи.

Язовир Смолско84. Язовир Смолско

Този закътан сред невероятна природата язовир се намира край село Смолско в Ихтиманска Средна гора само на 55 км. от столицата. Язовирът предлага много красиви места за отдих, пикник и риболов. Заобиколен е от прекрасни хълмове с борова гора. Освен това има и малък параклис, който обогатява пейзажа.

Княжевски Манастир Покров на Пресвета Богородица85. Княжевски Манастир „Покров на Пресвета Богородица“

Ако търсите уединение, тишина, място за размисъл и красива природа и то на по-малко от 10 км. от центъра на София, този девически манастир ще Ви очарова! Намира се в столичния квартал Княжево. В него има копие на иконата Иверска Мироточива, смятаща се за чудодейна. Вековни дървета ограждат каменните стълби пред храма, а от мястото сякаш струи топла енергия.

Пещера Живата Вода86. Пещера Живата Вода

За тези, които обичат мистериозните и интересни места, в пещера Живата Вода (село Боснек – 35 км. от София) има какво почуствате. Входът на пещерата е много нисък и тесен (1.2м), но като влезете е достатъчно високо, за да се изправите. Вътре местните са поставили камък с образа на Богородица. В дъното на пещерата има зала където изтича вода от т.н. извор „Живата вода“.

Музей на Совата87. Музей на Совата

Ако имате малки деца или просто обичате птиците, Музеят на Совите ще Ви хареса. Намира до София, в природен парк Витоша, в местността Бели брези (по пътя към Златните мостове, няколко километра след Тихия кът). Тук ще намерите информация за 10-те вида сови, които се срещат в България – с какво се хранят, как виждат и чуват, как ловуват и т.н.

Божият Мост88. Божият Мост (Жабокрек)

Скалният феномен „Божият мост“ край врачанското село Лиляче е едно от уникалните природни забележителности около София област (на 100-110 км. от столицата). Местната река Лиляшка преди години била силна и пълноводна и отнасяла всички мостове по пътя си. Само скалният мост останал пожален. За това го кръстили „Божи“.

Копренски Водопади89. Копренските Водопади

Тук ще намерите всичко за истинска отмора и релакс – чист въздух, бистра вода, вековни букови гори, много дивеч, разкошни поляни с гъби и т.н. Копренските водопади се намират в Чипровския Балкан (най-западната част на Стара Планина) в подножието на връх Копрен (около 120 км. от столицата). Това са 3 неголеми, но красиви водопада – Дуршин скок, Ланжин скок и Воден скок.

Шияковския Манастир90. Шияковския Манастир

Шияковския манастир „Свети Архангел Михаил“ в Костинброд не е от най-известните манастири около София, но пък за това е сред най-тихите и спокойни места за разходка и отдих през уикендите. Изграден е в средата на 19-и век, а сега е с нови чисти и бели сгради, а в двора му ще видите хубава детска площадка. До него има малкото езерце, в което плуват патици и рибки. Само на 20 км. от София.

Местност Копитото91. Местност Копитото

Ако сте в София в момента и погледнете към кулата, която се извисява на Витоша, това е местността Копитото с емблематичната телевизионна кула. Любимо място на софиянци за пикник, отмора и отдих. Копитото се намира на около 1350 метра в национален парк Витоша. Тук ще откриете уникална и красива природа, свеж и чист планински въздух и разкошна гледка към столицата. Разстояние от центъра на столицата: 15-20 км.

Седемте Рилски Езера92. Седемте Рилски Езера

Това е не само едно от най-великолепните и вдъхновяващи туристически обекти и природни забележителности около София област, но и кътче от Рая, на което българи и чужденци се връщат по няколко пъти. Седемте Рилски езера е група езера, които имат ледников произход и се намират в неповторимата планина Рила (на 100 км. от София). За тези, които искат да останат няколко нощи в областта, има и интересни хотели близо до Седемте Рилски езера.

Скален Манастир Света Марина93. Скален Манастир „Света Марина“

Скалният манастир „Света Марина“, Карлуково е разположен в близост до пещера „Проходна“. Скалният манастир не само има интересна архитектура, но се счита и за уникален паметник на културата от Българското средновековие, който пази тайни на човешките цивилизации от древността. Всъщност скалните манастири в района са няколко (Известни като Карлуковски манастири), но в най-напреднала фаза на възстановяване е „Света Марина“. Разстояние от София: 100-110 км.

Село Говедарци94. Село Говедарци

Още едно спокойно и тихо кътче от Рая за любителите на селския туризъм. Това е от по-малко популярните, но пък доста интересни дестинации близо до София (на около 70 км.) подходящи както за туризъм през лятото, така и през зимата. Говедарци е китно село в прекрасната Котловина на Искровете, в община Самоков. Близо е до река Черни Искър. Селото е и изходен пункт за много забележителности като Седемте езера, Чанаците, връх Мальовица, църкви, манастири и т.н.

Водопад Бучалото95. Водопад Бучалото

Този водопад се намира в центъра на град Радомир (на около 40 км. от София). Необичайно, нали? Малък водопад дарява красота и свежест на местното население. Водопадът е част от река Изворска и е висок около 10 мерта. До водопада е изградено и изкуствено езерце, места за отдих и отмора и мостчета. Над водопада има и детска площадка. Хубаво местенце за разходка с деца през уикенда.

Екомаршрут Есперанто96. Екомаршрут „Есперанто“

За любителите на пешеходния туризъм и красивата природа, Екомаршрутът Есперанто е невероятно и интересно удоволствие. Екомаршрутът се извършва на територията на планина Люлин, само на 5-6 км от София. Изходна точка е кв. Михайлово (град Банкя). Продължава се по река Михайловска, преминава се през чешмата на есперантистите, през скалата Панорама, необятната букова гора след нея и завършва на местността Ябука. Дължина на маршрута: 8-9 километра.

Къща музей Иван Вазов - Берковица97. Къща Mузей „Иван Вазов“ – Берковица

Къща-музей „Иван Вазов“ в Берковица (90 км. от София) е мястото, където известният български писател живее около 1 година и половина докато е председател на Окръжния съд в Берковица. Този период съвпада с един от най-плодовитите периоди в неговото творчество. Къщата е в типичен за българското Възраждане архитектура с неповторим колорит. Тук ще видите автентични камина, резбовани тавани, долапи, миндерлъци и стенописи др. През 1964 г. е обявена за паметник на културата с национално значение. Всяка година къщата е посещавана от хиляди български и чужди туристи като един от най-интересните забележителности около София област и в цяла България.

Одранишки Манастир98. Одранишки Манастир „Св. Св. ап. Петър и Павел“

Още едно по-малко познато, но живописно и тихо място за тотално бягство от шума и ежедневието. Одранишкият манастир се намира в Ерулската планина, на 60 км от Кюстендил и на 80 км западно от София. На мястото на сегашния манастир е имало друг манастир, основан през Средновековието. Манастирът е много красив комплекс от църква, жилищна сграда и 2 пищно изрисувани параклиса. Наоколо ще видите вечно зелена поляна. Идеално място за отдих, разходка и пикник.

Язовир Хераково99. Язовир Хераково

Намира се на около 20 км. от София в посока Калотина, между Божурище и Сливница. Въпреки, че не е една от топ и известните забележителности около София, за тези които обичат наистина тихите и спокойни местенца за отдих или пикник, то язовир Хераково със сигурност ще ги привлече с многото си красиви гледки. Освен това е и отлично място за риболов.

Пещера Леденика100. Пещера Леденика

Признаваме, че тя е малко по-далеч в сравнение с другите забележителности (на около 120 км от София), но решихме да я включим. Леденика е разположена в парк Врачански Балкан. Това е една от най-посещаваните пещери в БългарияДълга е 320 м и има 10 зали. Известна е с феномена на първата си зала, където температурата пада до минус 20 градуса и се образува огромна ледена колона. Това е наистина уникално явление, тъй като температурата в цялата пещера е постоянна – около 8-16 градуса.

Библиотеки в Планината101. Библиотеки в Планината

Това е една изключително интересна и оригинална инициатива за поставяне на библиотеки в планината, организирана от Дирекцията на ПП “Витоша” и Столична библиотека. На пет места в парк Витоша са поставени мобилни библиотеки на открито (Дендрариума, Момина скала, Детски еко стационар „Бели брези“, Черни връх и хижа „Алеко“). Всеки от нас може да вземе безплатно книги от планинските библиотеки. Книгите могат се върнат в удобно за Вас място – в планината, в централната сграда на Столична библиотека, или в някой от нейните филиали. Освен това ако желаете да обогатите библиотеката, може да поставите и Ваша книга там.

Какво пропускаме? 
Сигурни сме, че има още много интересни места, уникални исторически и природни забележителности около София.

Какви са Вашите идеи и оригинални предложения за разходка и отдих близо до София?
Посочете ги в полето за коментар отдолу.

3 Коментари

  1. Сърбаков

Напиши Коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.