35 Забележителности в Трявна и около Града

Добре дошли в нашия блог, посветен на красотите и забележителностите на Трявна и неговията околност.

Този малък, но чаровен град в сърцето на България предлага множество уникални исторически и природни забележителности, които заслужават да бъдат открити и изследвани.

В тази статия ще ви представим списък с 35 от най-впечатляващите забележителности в Трявна и неговата околност, за да ви вдъхновим да направите свое следващо пътешествие в тази красива част на България.

За Ваше улеснение разделихме страницата на следните категории:

Забележителности в Трявна

1. Часовниковата Кула

Часовниковата кула в Трявна, България

Източник на снимката: Канва

Часовниковата кула в Трявна е един от символите на града, който се издига величествено на площада, носещ името на Капитан дядо Никола.

Построена през 1814 година, кулата е важен архитектурен и исторически паметник.

Интересен факт е, че за да получат разрешение за строежа на кулата, жените в Трявна са трябвало да се откажат от своите традиционни накити за глава, известни като сокай.

Архитектурата на кулата е изпълнена в хармонични пропорции, като се състои от три части.

Основата е паралелипипедна, изградена от камъни, средната част е осмостенна и завършва с малка стряха, а горната част, също осмостенна, е изработена от дърво и покрита със заострен покрив.

Вътре в кулата се намира часовниковият механизъм, изработен през 1815 година от габровските майстори Кънчо и Генчо Радославови.

Особено интересно е, че през 1971 година към часовниковия механизъм е добавен магнетофон, който всяка вечер в 22:00 часа автоматично се включва и от кулата се разнася мелодията на песента „Неразделни“ от Пенчо Славейков, превръщайки се в химн на града.

Часовниковата кула в Трявна е не просто архитектурно творение, а символ на историята и духа на града, който съхранява спомените и традициите на миналото, докато отброява времето, водещо ни към бъдещето.

2. Музей Даскаловата Къща

Музей Даскаловата Къща, Трявна

Източник на снимката: tryavna-museum.eu

Адрес: ул. „Петко Р. Славейков” № 27 А

Построена между 1804 и 1808 година от майсторите Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца, Даскаловата къща е една от най-популярните забележителности в Трявна и пример за българското възрожденско изкуство.

Историята на къщата е обвита в легендата за облога между двамата майстори, който да създаде по-красив дърворезбен таван.

Резултатът са двата невероятни тавана-слънца, които и до днес впечатляват със своята красота и уникалност.

Даскаловата къща е не просто архитектурен паметник, а и дом на единствения в България Музей за резбарско изкуство, открит през 1963 година.

Тук посетителите могат да се насладят на възстановка на резбарска работилница, както и на множество творби, демонстриращи уменията на тревненската художествена школа.

Освен това, къщата предлага и различни атрактивни дейности, като рисуване на бръшлянови листа и редене на пъзел с изображение на резбованите тавани.

Посещението в Даскаловата къща е пътуване назад във времето, където всеки кът носи духа на българското възраждане и майсторството на старите занаятчии.

3. Музей Старото Школо

Музей Старото Школо, Трявна

Адрес: ул. „Проф. Пенчо Райков“ 27

Посетете Музей Старото Школо в Трявна и се потопете в историята на едно от първите светски училища в България, основано между 1836 и 1839 година.

Това училище, известно като Славейковото школо, благодарение на значимите промени, въведени от Петко Славейков, е превърнато в музей, където посетителите могат да се върнат в началото на 19 век.

В музея е възстановена стая от взаимното училище, където можете да опитате да пишете върху пясък или да четете от стари таблиците.

Тук се представят строгите правила и реда на обучение по време на Възраждането.

Освен това, музеят съхранява пластики и картини на световноизвестния български художник Димитър Казаков-Нерон и неговия брат Никола Казаков.

Независимо дали сте любител на историята, изкуството или просто търсите уникално преживяване, Музей Старото Школо в Трявна е място, което не бива да пропускате.

Работно време и повече информация: tryavna-museum.eu

4. Гърбавият Мост

Гърбавият Мост, Трявна

В сърцето на града се извисява една от най-емблематичните забележителности в Трявна – Кивгиреният мост, известен още като Старият или Гърбавият мост.

Построен през далечната 1844-1845 година от умелите ръце на майстор Димитър Сергюв, мостът е истинско архитектурна забележителност, която се е запазила до днес.

Характеризиращ се със своята сводеста конструкция в римски стил, мостът привлича вниманието със своята силно изгърбена форма.

Парапетите му, изработени от дялани каменни плочи, са заловени помежду си с железни щифтове и оловна пропойка, а специалното художествено оформление на средните, най-високите плочи, добавя уникален характер на моста.

Кивгиреният мост е обвит в множество легенди и анекдоти. Една от тях разказва за малка стомничка, издялана в камъка на единия щит на моста, която според местните легенди е служила за измиване на габровци от „нечистите им дела“ при посещението им в Трявна.

Тази история символизира негласното съревнование и недружелюбност между жителите на Трявна и Габрово в миналото.

Стоящ вече повече от 160 години, Кивгиреният мост е издържал на всички бури и стихии, ставайки не само архитектурен, но и исторически символ на града.

Заедно с Часовниковата кула и Старото школо, той е неделима част от възрожденския архитектурен ансамбъл на Трявна.

5. Музей „Славейковата Къща“

Музей Славейковата Къща, Трявна

Източник на снимката: Сайтът на Община Трявна

Адрес: ул. „Петко Р. Славейков” № 50

В сърцето на Балкана се намира едно място, пропито с история и култура – Музей „Славейковата Къща“.

Построена около 1830 година, тази къща е била дом на Петко Славейков и неговото семейство.

Тук са родени и израснали неговите деца, които по-късно заемат важни обществени и политически позиции в България.

Иван Славейков, например, е бил кмет на София и Министър на просвещението, докато Пенчо Славейков се утвърждава като един от великите български поети и ключова фигура в модернизацията на българската култура.

В тази къща Петко Славейков подготвя за печат първите си книги и оттук започва неговата богата просветна и обществена дейност.

Експозицията в музея е разделена на две части – документална и битова, като посетителите могат да видят и оригинални предмети на фамилията, включително масичката, на която Пенчо Славейков се е научил да чете и пише.

Славейковата къща е място, което дава възможност да се докоснем до живота и делото на едно от най-значимите семейства в българската история и култура.

Тя е свидетел на времена, промени и културни постижения, които са оставили траен отпечатък в сърцата и умовете на мнозина.

Работно време и повече информация: www.tryavna-museum.eu

6. Музей „Тревненска Иконописна Школа“

Музей Тревненска Иконописна Школа, Трявна

Източник на снимката: cultour.gb.government.bg

Адрес: ул. „Бреза” № 1

Музеят „Тревненска Иконописна Школа“ е една от онези забележителности в Трявна, които не бива да пропускате.

Този музей е дом на над 160 оригинални икони, които илюстрират уменията на няколко поколения иконописци от известни български фамилии като Витановската, Захариевската, Поп Димитър Кънчевата, Миневската, Венковската и Минчевската.

Експозицията в музея проследява развитието на Тревненската иконописна школа, която е най-старата възрожденска иконописна школа в България.

Музеят е разположен в уникална сграда, завършена през 1943 година, която първоначално е била предназначена за санаториум.

Интересен факт е, че до музея има параклис, който обаче никога не е използван за своето предназначение.

В музея може да се види и възстановка на зографска работилница от 19 век, където посетителите могат да наблюдават етапите в подготовката и рисуването на иконите.

Ако сте любител на изкуството и историята, Музеят „Тревненска Иконописна Школа“ е задължително място за посещение.

Той представя богатата история на българското иконописно изкуство и дава възможност да се потопите в атмосферата на миналото и да усетите духа на възрожденската епоха.

Работно време и повече информация: tryavna-museum.eu

7. Музей Райковата Къща

Музей Райковата Къща, Трявна

Източник на снимката: tryavna-museum.eu

Адрес: ул. „Проф. Пенчо Райков” № 1

Построена през 1846 година, Райковата къща е типичен представител на тревненската архитектурна школа.

Къщата е роден дом на Пенчо Райков, първият професор по органична химия в България.

Зад градежа на тази къща стои умението на Димитър Сергьов, един от най-добрите тревненски майстори по това време.

Във всяка стая и чардак на къщата можем да видим отражението на тревненската възрожденска архитектура, включително нишите „а ла франга“, които добавят уникален чар.

Експозицията в музея представя тревненския бит от края на 19 и началото на 20 век.

Райковата къща е място, което ни позволява да се докоснем до историята и да усетим духа на миналото, който все още живее в стените й.

Работно време и повече информация: tryavna-museum.eu

8. Църквата „Св. Архангел Михаил“

Църквата Св. Архангел Михаил, Трявна

Адрес: ул. Ангел Кънчев 9 (до централния площад с часовниковата кула)

Скрита в сърцето на живописния град Трявна, църквата „Св. Архангел Михаил“ е повече от просто религиозно убежище; тя е страница от историята на България.

Счита се, че църквата е построена през 12 век.

Според легендите, свързани с нейното създаване, тримата братя Асеневци са построили три църкви в чест на Св. Архангел Михаил, включително тази в Трявна.

Въпреки че съвременните археолози отричат тази теория, историята на църквата продължава да вълнува и да вдъхновява.

През 1798 година, църквата е била разграбена и опожарена по време на кърджалийските нападения, но не е паднала, благодарение на своята здрава конструкция.

През 1819 година, местните жители са възстановили църквата, използвайки хитрост, за да убедят тогавашните власти, че сградата е стара и само ремонтирана, а не новопостроена.

Интериорът на църквата е истинско произведение на изкуството, с икони, нарисувани от най-добрите майстори на времето, и изключително изработен иконостас от тревненската резбарска школа.

Особено впечатляваща е голямата икона на светите братя Кирил и Методий, рисувана през 1866 година.

Църквата също така е играла важна роля в образованието на местното население, като е дарила място за построяването на школо и е подпомагала финансово училището в града.

Днес, църквата „Св. Архангел Михаил“ е една от най-интересните забележителности в Трявна, която предлага на посетителите си възможност да се докоснат до богатото културно и историческо наследство на Трявна и България.

Тя е жив паметник на вярата, изкуството и историята, който продължава да вдъхновява и да привлича хора от цял свят.

9. Музей „Азиатско и Африканско Изкуство“

Музей Азиатско и Африканско Изкуство, Трявна

Източник на снимката: btvnovinite.bg

Адрес: ул. „Иван Славейков” № 1

Музеят за азиатско и африканско изкуство представлява едно уникално културно преживяване, което съчетава богатството и разнообразието на два континента.

Дарен от скулптора Златко Паунов, който живее в САЩ, музеят разполага с колекция от 328 предмета, включително произведения на изкуството от Европа, Азия и Африка.

Особено впечатляващ е делът на будисткото изкуство, със своите ритуални предмети и статуетки на Будите и Бодхисатвите, изработени от бронз и позлате.

В този музей, посетителите могат да се потопят в света на будисткото изкуство, да се възхитят на тибетските и китайските танки, да разгледат ритуални предмети като манускрипти, вотивни плочи и музикални инструменти, изработени от човешка кост.

Но това не е всичко – колекцията включва и уникални африкански маски, изобразяващи различни ритуали и култури.

Всяка статуетка, всяка маска, всяко произведение на изкуството в този музей носи в себе си дълбок смисъл и история.

Работно време и повече информация: tryavna-museum.eu

10. Музей „Ангел-Кънчевата Къща“

Музей Ангел-Кънчевата къща, Трявна

Източник на снимката: tryavna-museum.eu

Адрес: ул. „Ангел Кънчев” № 39

Разположен в красивата и историческа обстановка на Трявна, този музей е посветен на живота и делото на революционера Ангел Кънчев.

Роден дом на Кънчев, къщата е построена в началото на 19 век и е свидетел на детските години на този значим български герой.

Ангел Кънчев, известен със своето участие в борбата за национално освобождение, е бил сподвижник и верен помощник на Васил Левски.

Въпреки че времето на тяхната съвместна дейност е било кратко, тя е оставила значителен отпечатък в историята на България.

Кънчев посвещава живота си на свободата на отечеството, но трагично губи живота си на само 22 години.

Експозицията в музея не само разказва за живота на Ангел Кънчев, но също така представя участието на тревненци в национално-освободителните борби през Възраждането.

Посетителите могат да се докоснат до историята чрез интерактивни елементи като пъзели с лика на Кънчев, които добавят образователен и забавен аспект към посещението.

Музей „Ангел-Кънчевата къща“ е паметник на историята, който вдъхновява със своята посветеност на свободата и справедливостта.

Той е живо напомняне за борбата и жертвите, направени за независимостта на България, и е задължително място за посещение за всеки, който иска да се потопи в богатата история на страната.

Работно време и повече информация: tryavna-museum.eu

11. Църква „Св. Георги“

Църква Св. Георги, Трявна

Адрес: Адрес: ул. Ангел Кънчев 128

Църквата „Св. Георги“ в Трявна е част от българското културно наследство, който съчетава в себе си богатата история и изящното изкуство на Тревненската школа.

Построена между 1848 и 1852 година от умелите ръце на първомайстор Димитър Сергюв, тази църква е символ на порасналите материални възможности и творческия потенциал на тревненци.

С внушителната си фасада и камбанария, църквата впечатлява още от първия поглед.

Но истинското съкровище се крие вътре – интериорът на „Св. Георги“ е шедьовър на изкуството.

Тук, изтъкнати представители на тревненски зографски фамилии като Витановска, Захариевска и фамилията на поп Димитър Кънчов, заедно с резбари като Димитър Дойковчето, са създали неповторима хармония между дърворезбения иконостас и стенописите.

Те са обогатени с топлия колорит на боите и усмихнатите персонажи, които сякаш оживяват пред очите на посетителите.

Църква „Св. Георги“ в Трявна е място, където духовността и красотата се сливат в едно.

12. Улица „Петко Рачов Славейков“

Улица Петко Рачов Славейков, Трявна

Източник на снимката: Канва

Улица „Петко Рачов Славейков“, известна още като „Старата улица“, е една от най-впечатляващите забележителности в Трявна, която носи духа на българското възраждане.

От 1979 година тази улица е обявена за архитектурен и исторически резерват, като съхранява някои от най-значимите възрожденски къщи в региона.

Сред тях се открояват Даскаловата, Славейковата и Калинчевата къща, всеки със своя уникален стил и история.

При разходка по мощените улици на „Петко Рачов Славейков“, посетителите се потапят в една почти забравена епоха, където всяка къща разказва своята история.

Всяка тухла и всеки камък говорят за миналото. Тук времето сякаш е спряло, за да може всеки, който минава, да усети духа на стара България.

13. Попангеловата Къща – Скривалище на Левски

Попангеловата къща, Трявна

ул. Иванка Горова 6

Попангеловата къща в Трявна е един от най-старите архитектурни паметници в общината, датиращ от втората половина на 18 век.

Тази къща е впечатляващ пример на местната архитектура и носи богата история.

Някога, обитателите на къщата са се занимавали с казаслък – рядък художествен занаят, при който се изработват гайтани от копринени и фини вълнени конци за украса на облекло, колани и украси за коне.

Интересен факт е, че тревненските казаси са изработили такъмите за коня на Хайдар паша и турския султан Абдул Меджид, както и дар за коня на княз Александър Батемберг.

Освен своето културно и занаятчийско значение, Попангеловата къща е известна и с това, че е била едно от убежищата на Васил Левски, когато той е посещавал Трявна по комитетски дела.

Дори и днес, посетителите могат да видят тайните места в къщата, където Левски се е укривал при опасност.

Попангеловата къща е място, което диша история и култура, свидетел на времена, промени и значими исторически събития.

Работно време и повече информация: tryavna-museum.eu

Забележителности около Трявна

14. Природен Парк „Българка“

Природен Парк Българка

Източник на снимката: Сайтът на Природен Парк Българка

В сърцето на България, обгърнат от величествените склонове на централна Стара планина, се разполага Природен парк „Българка“.

Тази защитена територия, обявена през 2002 година, е истинско съкровище с площ от 23 691,63 хектара, разпростираща се над землищата на около 11 населени места в общините Габрово, Трявна и Мъглиж.

Паркът е дом на пет защитени местности и три природни забележителности, включително вековния дърво „Големият бук“.

Природен парк „Българка“ е уникален със своята географска разнообразност – от скални разломи до билни поляни и пещери, което го прави идеално място за любителите на природата.

Най-високата точка в парка е връх Караджова кула, достигащ 1511 метра, а средната надморска височина е 940 метра.

Природен парк „Българка“ е капсула на времето, където природата и историята се срещат, за да разкажат своята вечна история.

Тук всеки посетител може да се наслади на спокойствието и красотата на непокътнатата природа, да изследва богатството на флората и фауната, и да се потопи в магията на българските планини.

15. Пещера „Змееви Дупки“

Пещера Змееви Дупки, близо до Трявна

Пещера „Змеева дупка“, разположена в близост до град Трявна, е една от онези забележителности около Трявна, които сякаш са извадени от приказките и легендите.

Тази пещера, обвита в мистерия и стари разкази, е била дом на змей, който според местните предания създавал градоносни облаци, унищожаващи реколтите.

Местните жители, вярвайки в неговата защита, са го хранили с мляко, за да го омилостивят.

През последните години, „Змеева дупка“ е привлякла вниманието не само със своите легенди, но и с успешния проект за създаване на екопътека, която води до самата пещера.

Екопътеката е оборудвана с информационни табели, места за почивка, барбекю зона и дървени мостове, което я прави идеално място за любителите на природата и пешеходния туризъм.

За съжаление, достъпът до самата пещера е ограничен поради опасност от инциденти, но това не намалява нейната привлекателност.

„Змеева дупка“ продължава да бъде магнит за туристи и любители на природата, предлагайки уникално съчетание от природни красоти, научни открития и фолклорни легенди.

16. Тракийското Светилище „Сечен Камък“

Тракийското Светилище Сечен Камък

Тракийското светилище „Сечен Камък“ е едно от онези мистични места, които ни пренасят в древни времена, когато вярванията и ритуалите били тясно свързани с природата и космоса.

Разположено на 5 км югозападно от град Трявна, това скално светилище е уникален археологически и културен феномен.

Светилището се намира на издължен скален масив и доминира над околната местност.

На скалата са изсечени 17 каменни кръга, повечето от които са разположени верижно върху повърхността.

Интересното е, че при някои от тях се наблюдава естествено изветряване на скалата, което свидетелства за тяхната древност.

Смята се, че светилището е посветено на Великата богиня-майка (символизирана от скалата) и Слънце-Бога (чийто символ е кръгът).

Научните хипотези за предназначението на каменните кръгове са разнопосочни, но единственият неоспорим факт е, че те са били част от култова дейност.

Светилището „Сечен Камък“ е датирано към късната Бронзова епоха и ранната Желязна епоха, което го прави още по-интригуващо за археолозите и любителите на историята.

Това светилище е място, което носи духа на древните траки и техните вярвания, оставяйки ни да се чудим за тайните, които все още крие.

17. Архитектурен Резерват Боженци

Архитектурен Резерват Боженци

Източник на снимката: bojentsi.com

Селото-резерват Боженци, със своята богата история, датираща от повече от 600 години, е една от най-уникалните забележителности около Трявна, които трябва да видите.

Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която се установява там след падането на Търново през 1393 г.

Разположено близо до стария римски път, Боженци преживява своя разцвет през 18 и 19 век, когато местните търговци кърджии разнасят стоките си из цялата Османска империя и Европа.

Боженци е обявено за исторически архитектурен резерват на 6 септември 1964 г., като съхранява непокътната възрожденска атмосфера с прекрасни архитектурни образци от 18 -19 век.

В Архитектурно-историческия резерват „Боженци“ посетителите могат да разгледат две музейни къщи – къща-музей „Баба Райна“ и къща-музей „Дончо Попа“, които представят етнографски експозиции, както и други интересни обекти като Менгема – работилница за пречистване на восък, Килийно училище, Експозиционна зала в Новото школо и Изложбена зала в Старото школо.

Църквата „Св. Пророк Илия“, построена през 1841 г., добавя към историческата и културната стойност на резервата.

Всеки, който посети това кътче на българската история, ще се потопи в уникалната атмосфера на възрожденска България, запазена във времето и пространството, и ще се докосне до богатото културно наследство, което Боженци предлага.

Повече информация: bojentsi.com

18. Тракийското Светилище Елова могила, с. Черновръх

Тракийското Светилище Елова могила, с. Черновръх

Тракийското светилище Елова могила, разположено в село Черновръх, е едно от уникалните култови места в България, което ни пренася в дълбоката история на тракийската култура.

Светилището, характеризиращо се с примитивно каменно съоръжение с форма близка до кръг или елипса, е изградено южно от върха на хълма, като в неговата структура са вплетени естествени скални образувания и ломени камъни, споявани с кал.

Историята на светилището преминава през различни етапи, като най-ранните находки датират от 4 век пр.н.е., включващи монети на Александър III Македонски и Касандър, както и различни видове фибули.

Особено значим е периодът от средата на 2-ри до средата на 3-ти век от н.е., когато светилището преживява своя разцвет.

От този период са открити над 20 монети, над 150 бронзови камбанки, многобройни бронзови халки и керамични мъниста, които свидетелстват за честите ритуали, провеждани там.

Интересно е, че дейността на светилището е прекъсната около средата на 3 век, вероятно вследствие на голямото готско нашествие от 250-251 г.

Тракийското светилище Елова могила е важен археологически обект, който ни предоставя уникален поглед към древните тракийски ритуали и вярвания.

19. Пещера „Марина Дупка“

Пещера Марина Дупка

Разположена в село Генчовци, на около 7 км от Трявна, тази пещера е една от невероятните природни забележителности около Трявна, чудесна за любителите на спелеологията и природата.

Дължина и е общо 3075 метра, като първите й проучвания датират още от 1923 година.

Достъпът до нея си е предизвикателство, но с добри обувки и оборудване, може да й се насладите.

Интересен факт е, че в пещерата е открит нов биологичен вид, наречен „Нетолецки – Манеки”.

Легендите за скрити съкровища и приключенията на иманяри, които са търсили злато в нейните дълбини, добавят мистичен слой към нейната история.

Пещера „Марина Дупка“ е идеалното място за тези, които обичат да изследват и да се наслаждават на природата.

20. Село Куманите и неговите Старинни и Каменни Къщи

Село Куманите, Дряновско

Село Куманите, скрито в гънките на Балкана, е място, където времето сякаш е спряло.

Разположено е само на 10 км от Трявна.

Името на селото произлиза от времето на Асеневци, когато куманите, били съюзници на Втората българска държава в борбата срещу Византия.

Те оставили своя отпечатък в историята на селото, като са дали името му и са оставили надгробна могила, обрасла с гора, западно от селището.

Село Куманите е истинско съкровище за любителите на пешеходния и природен туризъм. Тук може да се насладите на великолепната панорама и невероятните панорамни гледки.

Високите каменни къщи, накацали една над друга по стръмния скат на „Дренака“, са неповторим пример за възрожденската архитектура.

Тези старинни къщи са истинско възхищение за всеки посетител, който търси усещането за автентичност и история.

Село Куманите е място, където може да се потопите в миналото, да усетите духа на старите времена и да се насладите на красотата на българската природа и архитектура.

21. Пещера „Бачо Киро“

Пещера Бачо Киро

Източник на снимката: Канва

Пещера „Бачо Киро“, разположена в живописните каньони на реките Андъка и Дряновска, близо до Дряновския манастир, е истинско чудо на природата и важен археологически обект в България.

Открита за публиката още през 1937 година, тази пещера носи името на героя от Априлското въстание, Бачо Киро, и е първата благоустроена пещера в страната.

Със своите сложни четириетажни лабиринти от пещерни галерии и разклонения, общо дълги около 3600 метра, тя представлява уникален природен феномен.

Вътре в пещерата, посетителите могат да се насладят на великолепни сталактити, сталагмити и сталактони, изваяни от природата в най-разнообразни форми.

Ефектното осветление подчертава красотата на пещерните образувания, като „Дъждовната зала“, „Каменното цвете“, „Езерото на щастието“ и много други.

Пещера „Бачо Киро“ е обявена за природна забележителност през 1962 година и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта на България.

Това място е не само едно от природните чудеса на България, но и важен културно-исторически обект, който предлага уникално пътешествие в дълбините на земята и времето.

22. Дряновски Водопад

Дряновски Водопад

Източник на снимката: Канва

Разположен над живописния град Дряново, по поречието на река Андъка, този водопад е една от природните забележителности около Трявна и истинска наслада за очите.

За да се насладите на неговата красота, трябва да преминете през Дряновската екопътека, която Ви води до пещерата Бачо Киро, а водопадът се намира точно до входа на пещерата.

С височина около 5 метра, Дряновският водопад е най-впечатляващ през пролетта и лятото, когато е подхранван от снеготопенето и природата около екопътеката е в разцвет.

Посещението на Дряновския водопад може да бъде съчетано с разглеждането на други забележителности в района, като Дряновския манастир, Пещерата Бачо Киро, Музея Колю Фичето, храма Свети Никола и много други.

Дряновският водопад е място, което предлага спокойствие и отмора от забързаното ежедневие, обгърнато в чист въздух и красиви гледки.

Това е идеалното място за любителите на планинския туризъм, както и за тези, които търсят мир и тишина сред природата.

23. Дряновски Манастир „Св. Архангел Михаил“

Дряновски Манастир Св. Архангел Михаил, Дряново

Източник на снимката: Канва

Дряновският манастир е едно от най-значимите духовни и исторически места в България, съчетаващо в себе си вековна история и духовност.

Разположен в Северна България, на около 5 километра югозападно от град Дряново, този мъжки манастир е основан през 13 век и до днес продължава да бъде действащ, като е обявен за паметник на културата.

Историята на манастира е богата и многопластова.

Той е бил средище на българската просвета и култура през вековете. През времето на османското владичество, манастирът е бил убежище за български революционери като Васил Левски.

Особено значим е неговият принос в подготовката и провеждането на Априлското въстание, когато манастирът е бил център за съхранение на храни и оръжие.

Въпреки че е бил разрушен и опожарен по време на въстанието, манастирът е бил възстановен и продължава да бъде място на поклонение и уважение към историята.

Манастирът е включен в списъка на 100 национални туристически обекта в България и продължава да бъде място, където историята и духовността се преплитат в уникален симбиоз.

24. Каньонът на Река Андъка

Каньонът на Река Андъка

Каньонът на река Андъка, скрито съкровище близо до Дряновския манастир, е едно от тези места, които остават извън обхвата на туристическите пътеводители и популярните маршрути, но със сигурност заслужават вашето внимание.

Този каньон, макар и не много известен, предлага уникална красота и спокойствие, което може да се открие само в недрата на Българската природа.

Пътят към каньона започва от входа на пещера „Бачо Киро“, където трябва да последвате каменните стъпала и да завиете надясно по пътеката.

Това пътуване е истинско приключение, тъй като част от дървените стълби и мостчета по пътеката са в лошо състояние, което добавя още едно измерение към вашето изживяване.

Пътешествието обещава вълнуващи гледки към мощните скали, през които водата на реката си е пробила път през годините, създавайки впечатляващи водопади и спокойни заливи.

Каньонът на река Андъка е една от най-красивите природни забележителности около Трявна, която ще Ви даде възможност да се насладите на невероятната природа и да размишлявате за постоянството и търпението, които природата демонстрира в своето неуморно творение.

25. Хижа „Бачо Киро“

Хижа Бачо Киро, Дряновско

Източник на снимката: bachokiro.hiji.eu

Хижа „Бачо Киро“ е скрита в обятията на Стара планина, и представлява перфектното място за всеки, който търси убежище сред природата и историята.

Разположена само на 300 метра от манастира „Св. Архангел Михаил“, хижата е лесно достъпна по асфалтов път и разполага с удобен паркинг.

На партера на хижата се намира туристическа столова, където посетителите могат да се насладят на вкусни ястия и прекрасно сервитьорско обслужване.

Околностите на хижата са също толкова впечатляващи.

На буквално няколко крачки се намира пещерата „Бачо Киро“, която е известна със своите археологически находки и красиви сталактити и сталагмити.

Други близки атракции включват музейната експозиция „Археология и възраждане“, Дряновската екопътека и екопътеката „Виа ферата- Дряновски манастир“.

Хижа „Бачо Киро“ е идеалното място за любителите на планината, историята и приключенията.

Тук можете да се насладите на спокойствието на планината, да се потопите в историческите съкровища на региона и да се впуснете в приключения, които ще останат в спомените ви завинаги.

Повече информация: bachokiro.hiji.eu

26. Хижа „Българка“

Хижа Българка

Източник на снимката: bulgarka-hut.com

Хижа „Българка“ е истински бисер в сърцето на Стара планина, разположена на превала на Тревненския проход, на височина 1080 метра надморско равнище.

Тази масивна триетажна сграда, известна също и като Горски дом Българка, е напълно реновирана и отворена за посетители през есента на 2022 година.

Хижата предлага уют и комфорт със своите стаи, оборудвани със собствени санитарни възли, както и общи санитарни възли на всеки етаж.

С общ капацитет от 47 места, хижата е идеално място за отдих и приключения в планината.

Хижа „Българка“ е част от европейския маршрут Е-3 (Ком-Емине) и предлага разнообразни възможности за пешеходен туризъм и изследване на околната природа.

В близост до хижата се намират множество живописни места, включително скалния феномен Виканата скала и параклис св. Иван Рилски, където са пренощували мощите на светеца при пренасянето им от Рилския манастир до Търново.

Повече информация: bulgarka-hut.com

27. Къща-музей „Икономовата къща“, Дряново

Къща-музей Икономовата къща, Дряново

Източник на снимката: destinationdryanovo.com

Адрес: ул. Васил Левски 781, гр. Дряново

Къща-музей „Икономовата къща“ в Дряново е построена през 1859 година от известния майстор Колю Фичето за семейството на свещеника Васил Икономов.

Съчетавайки функционалност и удобство, къщата притежава семпла фасада откъм главната улица, която елегантно преминава в дворната фасада, украсена с кобилично извит еркер.

Високите прозорци, увенчани с „вежди“ и групирани по дължина, придават на фасадите изтънчен вид, а покривът е покрит с каменни плочи.

Вътрешността на къщата е също толкова впечатляваща.

Главното помещение е просторна диванна, свързана с малки спални, а двукрила врата води към внушителната по размери гостна стая, която е и най-впечатляващата част от къщата.

Салонът се отличава с изящен резбен таван, украсен с характерния за възрожденската епоха мотив „Слънце“.

Днес, Икономовата къща е дом на експозицията „Възрожденско църковно изкуство“, която включва над 150 икони, дърворезби и стенописи.

Икономовата къща е една от най-интересните забележителности около Трявна, които трябва да посетите.

Това място не просто разказва историята на едно семейство или един архитект, то е страница от историята на българското възраждане, която оживява с всяка стъпка по нейните дървени подове.

28. Крепост Стринава

Крепост Стринава

Крепост Стринава е историческо място, което носи духа на множество епохи – от тракийската и античната, през късноантичната, до средновековната.

Разположена на само 1.4 км северозападно от центъра на село Царева ливада, тази крепост се издига величествено на 500 метра над морското равнище, в близост до Дряновския манастир.

Стринава е огромна по размер, заемайки територия от приблизително 2228.4 декара, включваща няколко самостоятелни укрепления като „Куклите“, „Градът“ и „Дочовска страна“.

Основната външна крепостна стена, построена от ломени камъни без спойка, свидетелства за тракийското влияние в нейното създаване.

Интересен факт е, че Стринава се намира на важно пътно кръстовище, което в исторически план е имало голямо стратегическо значение.

Тук минава „Верейския друм“ – пътят, свързващ „Никополис ад Иструм“ и „Зикидева“ с „Верейския проход“, както и древният път, обслужващ Втора линия крепости на Източната римска империя.

Крепостта е била част от мрежа от сигнално-съобщителни кули, осигуряващи визуална връзка със средновековния град при с. Ветринци, общ. В. Търново.

Това място, богато на история и археологически находки, продължава да вълнува учени и любители на историята, като предлага уникален поглед към миналото на България.

29. Водопад „Скокля“- Дряново

Водопад Скокля

Разположен до железопътната линия, зад моста на известния майстор Колю Фичето, водопад Скокля е истинско очарование за всеки любител на природата.

Около него се намират множество дървета, които прикриват пътя на водата, прокрадваща се между камъни, покрити с мъх.

Водопадът се състои от две части – първата с височина около 7 метра, а втората – около 5 метра.

Достъпът до това кътче на спокойствие и красота е сравнително лесен, като трябва да минете през моста на Колю Фичето, да се насладите на студена вода от Духовниковата чешма и да последвате пътеката, която ще ви отведе до самия водопад.

Това място е идеално за тези, които търсят уединение сред природата.

30. Музей „Кольо Фичето“ в Дряново

Музей Кольо Фичето в Дряново

Източник на снимката: btsbg.org

Адрес: Град Дряново, ул. „Шипка” № 82

В сърцето на град Дряново се намира една от най-уникалните забележителности около Трявна – Музей „Кольо Фичето“.

Този музей е посветен на живота и творчеството на един от най-великите български строители – Майстор Кольо Фичето.

Открит през 1969 година, този музей ни пренася във времето, когато Фичето създава своите шедьоври.

Роден през 1800 година в Дряново, Фичев изучава дърводелство и зидария, превръщайки се в символ на възрожденската архитектура.

Музеят е разположен в квартал Гилей, който все още запазва очарованието на възрожденско селище от 40-те години на 19 век.

Тук посетителите могат да видят инструменти, строителни документи, образци от църковна и домашна дърворезба, свързани с работата на Фичето.

Особено впечатляващи са макетите, архивните снимки и чертежите на някои от най-забележителните му строежи, като черквата „Свети Никола“ в Дряново, храмовете „Св. Николай“ и „Св. Св. Константин и Елена“ в Търново, както и многобройните мостове, сред които и известният мост над Янтра при Бяла.

Музеят е отворен за посетители с различно работно време през летните и зимните месеци, като входните такси са символични, а за деца до 7 години и инвалиди входът е безплатен.

Това е място, което чества паметта на великия български майстор и представя богатото културно наследство на България.

Повече информация: btsbg.org

31. Викана Скала

Викана Скала

Източник на снимката: Сайтът на Община Трявна

В сърцето на Природен парк „Бългърка“, скрита в местността „Стружната“ и само на шест километра от ЖП-гара Кръстец, се намира една от най-завладяващите природни забележителности в България – „Виканата скала“.

Обявена за природна забележителност още през 1971 година, тази уникална скала се издига на внушителната надморска височина от 1000 метра и заема площ от половин хектар.

Основата на скалата е формирана от доломит, а околната почва е типична кафява горска.

Разнообразието на дървесната растителност е впечатляващо, като доминиращите видове са буковите дървета, допълнени от единични екземпляри на явор, червен глог и други.

Но истинската биологична стойност на „Виканата скала“ се крие в тревистите видове, които я обгръщат.

Тук може да се намери родопският силивряк – Haberlea rhodopensis Friv., растение, включено в Червената книга на България, както и други редки видове като здравец и кръглолистна каменоломка.

Освен своето биологично и геологично значение, „Виканата скала“ предлага и нещо за душата – омайваща панорамна гледка към Предбалкана и Дунавската равнина, която оставя посетителите без дъх.

Това е място, където природата говори и където всеки любител на природата може да намери своя мир и вдъхновение.

32. Крепост Градище

Крепост Градище

Източник на снимката: visit.gabrovo.bg

Крепост „Градище“, разположена само на 13 км от Трявна, е едно от онези места, които ни връщат назад във времето и ни позволяват да докоснем историята.

Тази късно антична и ранно средновековна крепост, датирана от 4 до 6 век, се извисява на високо скално плато, като сякаш пази спомените от миналото.

Местните я наричат „Пазителката на прохода“, тъй като е била издигната по време на Римската империя с цел да охранява главния път през Шипченския проход и да спира варварските нашествия.

Крепостта представлява типично за своето време укрепено селище.

При археологическите проучвания са открити крепостна стена с дължина около 4 км, гъсто застроени жилищни сгради, помещения на гарнизона, главен вход и три охранителни кули.

В най-високата част на крепостта се намира главният храм с помещение за кръщене, известен като баптистерий.

Интересното е, че откритите при разкопките предмети от бита на хората, като стари монети, накити, красиви украшения и съдове за хранене, са съхранени в Регионален исторически музей – Габрово.

Това ни дава уникална възможност да се докоснем до живота на хората, които са обитавали тази крепост преди векове.

33. Килифаревски Манастир „Св. Рождество Богородично“

Килифаревски Манастир

Източник на снимката: Канва

Килифаревският манастир „Св. Рождество Богородично“ е една от онези забележителности около Трявна, която носи в себе си дълбоката духовност и история на България.

Разположен на живописния десен бряг на река Белица, манастирът се намира на 4 км. югоизточно от градчето Килифарево.

Този манастир е лесно достъпен и представлява истинско светилище за всеки любител на историята и православието.

Основан през средата на 14-ти век от св. Теодосий Търновски, последовател на св. Григорий Синаит, Килифаревският манастир бързо се превръща в значим книжовен и духовен център.

Тук се създава известната Килифаревска школа, която допринася значително за развитието на българската книжнина и култура. Манастирът е бил дом на повече от 460 монаси и книжовници, сред които и бъдещият патриарх Евтимий.

Въпреки че е бил разрушен и опожарен от турците през 1393 година, манастирът е възстановен през 1718 година.

Днес той представлява впечатляващ архитектурен ансамбъл, съчетаващ старинни и нови елементи.

Особено внимание заслужават стенописите от 1718 година и дърворезбеният иконостас, изработен от тревненски майстори през 1843 година.

Килифаревският манастир е свидетел на вековете, културен и духовен фар, който продължава да озарява пътя на търсещите знание и духовно упование.

Със своите красиви двуетажни жилищни сгради, построени през 1849 година, и богатата история, този манастир е задължителна спирка за всеки, който посещава Трявна и околностите.

34. Габрово

Габрово, България

Източник на снимката: Канва

Габрово, известен като градът на хумора и сатирата, е място с богата история и културно наследство.

Разположен в сърцето на България, той предлага уникален синтез между миналото и настоящето.

Историята на Габрово датира от средновековието, когато се развива като стратегическо селище близо до старопланинските проходи.

Според легендата, градът е основан от Рачо Ковача, макар и без категорични доказателства за това.

През 12 век, заради близостта си до столицата Търново, Габрово става център на занаятите и търговията.

През 19 век, градът се превръща в значим занаятчийски и търговски център, където се практикуват над 26 занаята.

Забележителностите на Габрово са много и разнообразни.

Домът на хумора и сатирата е уникален културен център, където се съхраняват и изследват произведения на творци от цял свят.

Архитектурно-етнографският комплекс „Етъра“ е единственият действащ музей на открито в Югоизточна Европа, където посетителите могат да се потопят в атмосферата на българското Възраждане.

Градът също така разполага с исторически музей, художествена галерия „Христо Цокев“, както и с множество културни събития, включително Международното биенале на хумора и сатирата.

Градът е известен с пестеливостта и остроумието на своите жители, което добавя още един уникален оттенък към неговия характер.

35. Язовир Синкевица

Язовир Синкевица

Източник на снимката: gabrovo.bg

Синкевица е живописен язовир, построен на още по-живописно място, е наистина едно от съкровищата сравнително близо до Трявна.

Язовирът се разполага в Габровския квартал Гачевци () и предлага спокойствие и природна красота.

Построен е през далечната 1963 година с цел промишлено водоснабдяване на предприятията в региона и задържане на водните обеми по поречието на река Синкевица.

Днес, Язовир Синкевица не се използва само за промишлено водоснабдяване, но и за отдих, любителски риболов и еко туризъм.

По време на посещение на язовира, можете да се потопите в красивата природа, която го заобикаля.

Обичате ли риболова, тук ще намерите перфектното място да му се насладите в спокойна обстановка, далеч от градския стрес.

Ако сте екологично насочен човек, можете да се насладите на природата и да наблюдавате разнообразните видове птици и диви животни, които обитават този рай.

Заключение

Трявна и неговата околност са истински съкровища на България, пълни с красиви и забележителни места, които предлагат неповторими преживявания.

Независимо дали сте фен на историята, природата или културата, този регион има нещо специално да Ви предложи.

Надяваме се, че нашата статия Ви вдъхнови и Ви помогна да откриете нови места и забележителности в Трявна и неговата околност.

Ако знаете още интересни забележителности в този регион, споделете ги с нас долу в коментарите.

Ако обичате да посещавате интересни, исторически или природни места и забележителностите, не пропускайте нашите статии:

Напиши Коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.