55 Забележителности във Велико Търново и около Града

В тази статия ще ви разкрием 55 от най-впечатляващите забележителности във Велико Търново и тези около града, които са задължителни за посещение.

Велико Търново, перлата на българското Възраждане, е град, който крие в себе си стотици години история, култура и изкуство.

Разположен в сърцето на България, той предлага едно неповторимо пътешествие в миналото, съчетано с вълнуващи съвременни преживявания.

Интересните забележителностите около Велико Търново също не са малко и предизвикват възхищение у всеки който ги види.

От средновековни крепости и църкви до възрожденски къщи и уникални природни забележителности, Велико Търновската област обещава незабравими спомени.

Забележителности във Велико Търново

1. Царевец

Крепостта Царевец във Велико Търново, България

Източник на снимката: Канва

Царевец е една от най-впечатляващите и значими исторически забележителности в България, разположена в стария град на Велико Търново.

Този средновековен хълм е бил център на Второто българско царство през 12-14 век и е изиграл важна роля в историята на страната.

Крепост Царевец, разположена величествено на хълма, е символ на българската история и гордост.

Това място, където ехото на миналото се слива с днешния ден, привлича хиляди посетители всяка година, жадни да се докоснат до славата на българските царе.

Веднага щом прекрачите портите на крепостта, ще се почувствате като част от историята, облечени в царски одежди или рицарски доспехи, с възможност да запечатате този момент със специална снимка.

Разходката из крепостта Ви води през реконструирания царски дворец с неговата тронна зала, дворцова църква и царски покои, където са управлявали велики български владетели като Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър и Иван Шишман.

В близост до двореца се намира и Патриаршеската църква „Възнесение Господне“, известна със своите модерни стенописи, които пресъздават важни моменти от българската история.

Царевец не е просто крепост, а място, където историята оживява и всяка каменна плоча разказва своята история. Това е място, което трябва да видите с очите си, за да усетите духа на българското минало и величие.

2. Улица „Самоводска Чаршия“

Самоводска чаршия, Велико Търново

Източник на снимката: Канва

Самоводска чаршия е живописна улица в старата част на Велико Търново, запазила духа на българското Възраждане.

Тази улица е била и остава един от основните търговски центрове в града.

Днес, преобразена в пешеходна зона, тя предлага на посетителите уникална смесица от магазини, работилници, арт галерии и малки кафенета.

Посетителите могат да видят занаятчии на живо, които създават традиционни български сувенири, като керамика, текстил, ювелирни изделия и други ръчно изработени артикули.

Улицата съхранява усещането за старинен български град и предлага на туристите възможност да се потопят в историята и културата на страната, както и да опитат местни гозби и напитки в множеството малки магазинчета и заведения.

3. Църква „Св. 40 Мъченици“ 

Църква Св. 40 Мъченици във Велико Търново

Източник на снимката: Канва

Адрес: ул. „Свети Климент Охридски“ 22

Църквата „Св. 40 мъченици“ е един от най-важните средновековни храмове в България, разположена във Велико Търново.

Тя е построена през 13 век по време на управлението на цар Иван Асен II и е известна със своите исторически и архитектурни ценности.

Храмът е издигнат в чест на победата на българската армия в битката при Клокотница през 1230 година, която е била от решаващо значение за българската държава.

Вътре в църквата се намират гробовете на няколко български владетели, включително самият цар Иван Асен II.

През османското владичество църквата е запазена като християнска, но по-късно е превърната в джамия, което доведе до унищожаването на стенописите, иконите и иконостаса.

Въпреки това, днес тя съхранява важни писмени паметници като Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона, както и интересни стенописи като „Св. Елисавета Млекопитателница“ и „Св. Анна Млекопитателница“.

Църквата „Св. Четиридесет мъченици“ съчетава в себе си богата история, изкуство и духовност.

Това е място, което ни пренася в миналото, разказвайки истории за велики битки, царски управления и промени в религиозните практики през вековете.

Съхранените писмени паметници и стенописи са свидетелство за богатата култура и история на България.

Посещението на тази църква е като пътуване във времето, което ни позволява да се докоснем до корените и традициите на българския народ.

4. Паметникът на Асеневци

Паметникът на Асеневци, Велико Търново

Източник на снимката: Канва

Паметникът на Асеневци е един от най-разпознаваемите забележителности във Велико Търново.

Този монументален паметник е посветен на четиримата български царе – Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II, които са играли ключова роля в историята на България, водейки страната към нейните върхови моменти в развитието.

Паметникът е изграден от четири величествени скулптури на царете.

Между тях е разположен огромен меч с височина 33 метра, символизиращ мощта и възхода на Средновековна България.

Под меча е поставена фигурата на Орантата – небесната майка, пазителка на живота.

Паметникът е открит през 1985 година, по случай 800-годишнината от въстанието на братята боляри Асен и Петър и освобождаването на България от византийско владичество.

Посещението на този паметник е не просто разходка из историята, а поглед към величието и устремността на българската държава по времето на Асеневци.

Намиращ се в централната част на града, той е лесно достъпен и предлага възможност за размисъл и вдъхновение.

5. Крепост Трапезица

Крепост Трапезица, Велико Търново

Източник на снимката: Сайтът на Регионален Исторически Музей Велико Търново

Трапезица е средновековна крепост, разположена на хълм във Велико Търново, срещу знаменитата крепост Царевец.

Крепостта е имала стратегическо значение през средновековието и е била един от важните административни, икономически и културни центрове на Второто българско царство.

Трапезица е известна със своите множество църкви и аристократични жилища, което я прави ценен исторически и археологически обект.

Руините на крепостта и останките от църквите свидетелстват за величието и значението на Трапезица през средновековието.

Разкопките й разкриват богата история и са източник на информация за архитектурата, изкуството и културата на този период.

Сред откритите съкровища са ценни икони, монети, керамика и други артефакти.

Трапезица предлага на посетителите възможността да се потопят в атмосферата на българското средновековие, да научат повече за историята на тази епоха и да се насладят на впечатляващата панорама към Царевец и Велико Търново.

Своето местоположение и историческо значение я правят едно от най-важните туристически атракции в града.

6. Регионален Исторически Музей

Регионален Исторически Музей, Велико Търново

Адрес: ул. „Иван Вазов“, № 38

Източник на снимката: Сайтът на Община Велико Търново

Регионалният исторически музей във Велико Търново е един от най-важните културни и образователни институти в града, който представя богатата и разнообразна история на региона.

Музеят разполага с широка гама от експозиции, които обхващат различни периоди от историята, от древността до съвременността. Една от популярните експозиции е“Търновград – столица на България XII – XIV век”.

Посетителите на музея могат да разгледат археологически находки, които свидетелстват за ранните цивилизации в региона, средновековни артефакти, които разкриват за културното и политическото развитие на България, както и предмети, свързани с по-новата история на страната.

Освен традиционните експонати, музеят често организира временни изложби, лекции и културни събития, които допълнително обогатяват познанието на посетителите за местната история и култура.

Регионалният исторически музей играе важна роля в запазването и популяризирането на културното и историческото наследство на Велико Търново и околните региони, като предоставя на посетителите възможност да се свържат с миналото и да разберат повече за историческите процеси, оформили съвременната облик на този край.

7. Улица Генерал Йосиф В. Гурко

Традиционни български къщи на улица Генерал Гурко във Велико Търново

Източник на снимката: Канва

Улица Генерал Гурко във Велико Търново е едно от онези места, които сякаш са извадени от книгите по история и оживяват пред очите ви.

Разположена в сърцето на старата столица на България, тази улица е като пътешествие назад във времето.

Старинните й къщи, построени в типичния за Възрожденската епоха стил, са свидетели на богатото историческо и културно наследство на града.

Името на улицата е в чест на генерал Йосиф Владимирович Гурко, известен с участието си в Освободителната война, и допълва историческата атмосфера на мястото.

Ходейки по мостовете на времето, посетителите могат да се насладят на уникалната архитектура, да почувстват духа на миналото и да се потопят в уютната атмосфера на малките кафенета и артистични ателиета, които са се настанили в старите къщи.

Улица Генерал Гурко не е просто място за разходка, тя е капсула на времето, която ви пренася в един от най-вълнуващите периоди на българската история.

8. Църква „Св. Димитър Солунски“

Църква Св. Димитър Солунски, Велико Търново

Източник на снимката: Община Велико Търново

Местоположение: ул. „Цар Иван Шишман“

Църквата „Св. Димитър“ е средновековен храм, разположен под склона на хълма Трапезица, на красивия десен бряг на река Янтра, и е една от най-старите и исторически значими забележителности във Велико Търново.

Тя е била построена през 12 век и е била свидетел на множество важни събития в българската история.

Църквата е известна със своите архитектурни особености и стенописи, които представят богатата християнска символика и иконография.

Особено значимо е това, че тук са били коронясани Петър, Асен и Калоян – първите български владетели от Асеновата династия, което подчертава нейното важно място в българската история и култура.

Вътрешността на църквата съхранява впечатляващи стенописи, които са били частично възстановени и консервирани, позволявайки на посетителите да се насладят на тяхната красота и значимост.

Църквата „Св. Димитър“ не само че е действащ храм, но също така служи и като важен културен обект, привличащ почитатели на историята, изкуството и религията.

9. Къща-музей „Сарафкина къща“

Къща-музей Сарафкина къща, Велико Търново

Източник на снимката: Сайтът на Община Велико Търново

Aдрес: Велико Търново, ул. „Гурко“ 88

Къща-музей „Сарафкина къща“ се намира на улица “Гурко” и е изключителен пример на възрожденска архитектура във Велико Търново.

Тази къща е построена през 19 век и е била жилище и работно място на Димо Сарафина. Но е станала известна с името нанеговата съпругата – Анастасия, като къщата на Атастасия Сарафката или Сарафкина къща.

Отличава се със своя изискан дизайн, богата декорация и просторни помещения, които отразяват статуса и богатството на нейния собственик.

В музея посетителите могат да наблюдават традиционния начин на живот и интериора на българските възрожденци.

Къщата е уникална със своите резбовани дървени стени, цветни стъкла и оригинални мебели от периода.

„Сарафкина къща“ предлага вълнуващ поглед към историята и културата на България през Възраждането и е ценен ресурс за разбирането на миналото на страната.

10. Музей на Илюзиите

Зала в Музей на Илюзиите, Велико Търново

Източник на снимката: illusions-bg.com

Адрес: ул. „Стефан Стамболов“ 1

Музей на илюзиите във Велико Търново предлага запомнящо се преживяване, съчетаващо наука и забавление на площ от 500 кв.м.

Посетителите могат да се насладят на над 100 илюзии, включително оптични и физични, които транспортират в нов свят.

Експонатите включват холограми, 3D картини, левитиращо кълбо, обърната стая, стая на Еймс и много други.

Музеят разполага с 5 етажа, всеки от които е със своя уникална тематика и илюзии.

Посетителите могат да се разходят из тези етажи и да се насладят на сблъсъка между светлина и тъмнина, да се озоват в банков трезор или да изглеждат като великан или джудже.

Също така, има възможност за уникални снимки в специално джедайско място и да се научат интересни факти за различните илюзии.

Музеят постоянно се развива, предлагайки нови и вълнуващи експонати.

11. Музей „Затвор“

Музей Затвор, Велико Търново

Източник на снимката: Сайтът на Регионален Исторически Музей Велико Търново

Адрес: ул. „Силвестър Пенов“, ж.к. Варуша-юг, Велико Търново

Музеят на затворите във Велико Търново е уникален музей, разположен в автентична затворническа килия, която датира от времето на Османската империя.

Интересното в този музей е, че той е бил активен затвор до 1954 година.

Експозицията в музея е разположена на приземния и първия етаж, където посетителите могат да видят възстановка на интериора на килиите и карцера, както и помещението за мъчения, където са изложени уредите за изтезания.

Особено впечатляващо е, че на първия етаж са изписани имената на 399 поборници, които са били затворени тук.

На отделно фототабло са изобразени най-изтъкнатите личности, които са били затваряни тук, сред които Филип Тотю, Стефан Караджа, Васил Левски, Тодор Каблешков, Бачо Киро, Георги Измирлиев, Тодор Кирков и други.

Посещението в Музей „Затвор“ е не просто разглеждане на старинни предмети, а поглед в богатата и трагична история на българската борба за национално освобождение.

Това е място, което ни напомня за мрачните страници на миналото, но също така и за силата на човешкия дух и желанието за свобода.

12. Паркът „Мини България“

Макет в Паркът Мини България, Велико Търново

Източник на снимката: Сайтът на Парк „Мини България“

Паркът „Мини България“ във Велико Търново се намира на ул. „Свети Климент Охридски“ и предлага уникално и вълнуващо пътешествие из богатото културно и историческо наследство на България.

Открит през 2017 година, този парк на миниатюрите се намира в близост до крепостта Царевец.

Разположен на площ от 12,5 декара, паркът представя макети на мащаб 1:25 на най-известните български забележителности.

Посетителите могат да се насладят на макети на символични места като Храм-паметник „Свети Александър Невски“ в София, Народен театър „Иван Вазов“, Рилски и Бачковски манастир, както и на множество крепости и дворци от различни исторически епохи.

Освен това, паркът включва и миниатюри на важни архитектурни и културни обекти като Амфитеатъра и Акведукта на Филипопол в Пловдив, Голямата базилика в Плиска и много други.

Всеки макет е изработен с внимание към детайла от пластмаса (PVC) и е изложен в парка през цялата година.

Паркът „Мини България“ една от най-интересните забележителности във Велико Търново.

13. Парк Света Гора

Парк Света Гора във Велико Търново

Източник на снимката: dnesbg.com

Парк „Света гора“ във Велико Търново е истинско зелено съкровище, което съчетава природна красота и съвременни удобства.

Открит през септември 2016 година след обширна реновация, този парк е превърнат в любимо място за отдих и спорт за жителите и гостите на града.

Разположен на площ от 537 декара на хълма Света гора, паркът предлага над 6 километра пешеходни и велосипедни алеи, разнообразни детски площадки, парк за домашни любимци, спортно игрище, катерачни стени, фитнес уреди на открито, „небесна“ площадка, скейтборд рампи и множество други атракции.

Парк „Света гора“ е пример за успешно съчетание на природна красота и модерни удобства, което го прави идеално място за разходки, спорт и отдих в сърцето на Велико Търново.

14. Къща-Музей „Петко Р. Славейков“ 

Къща-музей Петко Р. Славейков, Велико Търново

Източник на снимката: Сайтът на община Велико Търново

Адрес: Улица „Доктор Христо Даскалов“ 4

Къща-музей „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново е посветена на живота и творчеството на известния български поет и общественик Петко Рачов Славейков. Той е роден във Велико Търново през 1827 г.

Музеят е разположен в автентичната къща, където Славейков е прекарал част от своя живот, и представлява важен културен и исторически паметник.

В музея посетителите могат да видят лични вещи на поета, ръкописи, първи издания на неговите творби, както и фотографии и документи, които проследяват неговия живот и принос към българската литература и култура.

Къщата също запазва оригиналния си интериор и атмосфера, предоставяйки възможност на посетителите да се потопят в епохата на Възраждането и да усетят духа на времето.

Къща-музей „Петко Р. Славейков“ е една от най-интересните забележителности във Велико Търново и ценно място за всички, които ценят българската литература и история.

15. Посетителски Център Царевград Търнов

Посетителски Център Царевград Търнов, Велико Търново

Източник на снимката: Сайтът на Регионален Исторически Музей Велико Търново

Адрес: ул. „Никола Пиколо“ 6, ж.к. Варуша – юг

Посетителският център „Царевград Търнов“ ни пренася във времето, където можем да се докоснем до богатата история на Търновград.

Разположен в близост до хълма Царевец, този мултимедиен център представя исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство чрез скулптури и стенописи.

Тук визуализацията пресъздава живота на различните социални слоеве в средновековното българско общество – от владетели и духовенство до болярска и войнска прослойка, както и занаятчии.

За любителите на историята и културата, това е уникален шанс да се потопят в атмосферата на миналото и да усетят духа на Търновград като символ на царственост и духовна мощ.

Освен това, за озвучаването на центъра са използвани мотиви от авторска музика на етно-формация ИРФАН, което добавя още по-автентично усещане към преживяването.

16. Парк „Марно поле“

Парк Марно Поле във Велико Търново

Източник на снимката: velikoturnovo.info

Парк „Марно поле“ е едно от най-живописните и обичани места във Велико Търново, където природата и културата се срещат в хармонично съчетание.

Разположен в близост до център на града, този парк е идеалното място за разходка и отдих както за местните жители, така и за гостите на града.

Сред зеленината и тишината, посетителите могат да се насладят на разнообразието от растения и красивите шадравани, които придават на парка уникален чар.

Паркът е добре поддържан, с удобни алеи за разходки, пейки за почивка, детски кътове за малките посетители и различни заведения, където може да се насладите на чаша кафе или вкусна храна.

Неговата атмосфера е съчетание от спокойствие и живот, като предлага уединение сред природата и възможност за социални срещи.

17. Църква „Св. Равноапостоли Петър и Павел“

Църква Св. Равноапостоли Петър и Павел, Велико Търново

Източник на снимката: Сайтът на община Велико Търново

Адрес: ул. Митрополска, ж.к. Асенов

Църквата „Св. Равноапостоли Петър и Павел“ се намира в едно от подножията на хълма на крепостта Царевец.

Около църквата е формиран манастирски комплекс, построен по волята на Ана-Мария, съпруга на цар Иван Асен II. След завладяването на Търновград от османските турци, манастирът става патриаршеска резиденция, а по-късно – митрополитска резиденция.

Вътрешността на църквата е украсена с впечатляващи икони и стенописи, които разказват библейски истории и отразяват богатството на православната християнска традиция.

Църквата „Св. Петър и Павел“ не само служи като място за молитва и духовно уединение, но и като важен културен и исторически паметник, привличащ посетители от цял свят.

18. Аудио – визуален Спектакъл „Звук и светлина“

Аудио - визуален спектакъл Звук и Светлина, Велико Търново

Източник на снимката: soundandlight.bg

Аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“ във Велико Търново е едно незабравимо преживяване, което съчетава история, музика и светлинни ефекти, за да създаде един запомнящ се емоционален образ на хълма-крепост Царевец.

Спектакълът разказва историята на Търновград – от неговите ранни дни, през борбите за независимост, до петвековното османско робство и освобождението на България.

Специално написаната музика води зрителя през различни исторически периоди, като всеки етап е изобразен с уникални музикални и светлинни ефекти.

От първите звуци, които ни потапят в древни времена, до мощните мелодии, символизиращи борбата за свобода, „Звук и светлина“ е вълшебно пътуване през времето, което оставя зрителя с чувство за национална гордост и възхищение от богатото историческо наследство на България.

19. Къщата с Маймунката

Къщата с Маймунката, Велико Търново

Източник на снимката: Сайтът на Област Велико Търново

Адрес: пл. „Майка България“ № 2

Къщата с маймунката е истинско архитектурно бижу и една от най-инетересните забележителности във Велико Търново, която носи духа на българското Възраждане.

Построена през 1849 г. от известния майстор Кольо Фичето за търговеца Никола Коюв, тази къща се отличава със своята уникална архитектура.

Разположена между старите хали и Самоводската чаршия, къщата е изградена на изключително тесен терен, но въпреки това, Фичето е успял да създаде просторно и функционално пространство.

Особено впечатляващ е вътрешният вестибюл, който е оригинално разположен на средния етаж, създавайки усещане за светлина и простор.

Външната украса на къщата е също забележителна, с тухлена облицовка и изпъкнали фигури, което е рядко срещан стил в България.

Най-запомнящият се елемент на фасадата е седящата маймунка, поставена върху профилирана колонка, откъдето идва и името на къщата.

20. Катедрала Рождество Богородично

Катедралата Рождество Богородично, Велико Търново

Източник на снимката: Канва

Катедралата Рождество Богородично във Велико Търново, построена на мястото на стара църква, е произведение на архитект Кольо Фичето. След земетресение през 1913 г., храмът е възстановен от майстор Грозю, като са запазени оригиналните фасади.

Вътрешните стенописи, дело на известни български художници, изобразяват историята на Търново и покръстването на българите.

Храмът е уникален със своите елипсовидни прозорци, врати от славонски дъб и липсата на традиционно кубе и камбанария, като последната е разположена отделно.

Този храм не само символизира вярата, но и съхранява богатата история на българския народ, кето го прави и една от най-често посещаваните забележителности във Велико Търново.

21. Паметник „Майка България“

Паметник Майка България, Велико Търново

Източник на снимката: Канва

Паметникът „Майка България“ е един от най-значимите монументи във Велико Търново и е посветен на паметта на българските войници, загинали за освобождението и обединението на страната.

Този уникален монумент е посветен на паметта на всички български войници, чиято жертва и отдаденост са ни донесли освобождението и обединението на България.

Разположен в централната част на града, този паметник представлява статуя на жена, символизираща майката нация, която скърби за своите синове.

Статуята е изработена от бронз и е разположена на висок постамент. Имената на загинали българските войници са изписани около постамента, напомняйки ни за тяхната неизмерима жертва.

Този паметник не е просто статична структура, той е символ на българската гордост и патриотизъм, който ни напомня за нашите корени, за нашите бащи и братя, които са се жертвали за нас.

Той ни вдъхновява да бъдем по-добри и по-силни заради тях и заради бъдещите поколения. Този паметник е нашата връзка с миналото и нашата надежда за бъдещето, и трябва да го запазим и уважаваме, както заслужава.

22. Църквата „Св. Георги“

Църква Св. Георги, Велико Търново

Източник на снимката: Сайтът на община Велико Търново

Местоположение: ж.к Асенов

В тихите подножия на крепостта Трапезица, скрита сред вековните хълмове, се намира една от най-уникалните забележителности във Велико Търново – църквата „Св. Георги“.

Тази масивна каменна постройка е страница от историята, която оживява пред очите ни.

Църквата, както я виждаме днес, е изградена в началото на 17-ти век, но нейните корени се простират много по-назад във времето.

Интригуващият факт е, че тя е издигната върху основите на по-стара църква, която е била част от живота на Търновград през неговия столичен период.

Особено впечатляваща е иконографската програма на църквата.

Създадена с мисълта да бъде лесно разбираема, тя води вярващите и посетителите през различни библейски сцени и образи.

В централната част на алтарната стена е нарисувана иконата на „Света Богородица Ширшая небес“, разположена във високата част на олтарната конха. Тази икона e произведение на изкуството, което говори директно към душата.

Над тази икона е изобразено „Слизането на Светия Дух при апостолите“, а под нея е представена сцената на „Евхаристията“.

23. Владишки Мост

Владишки Мост, Велико Търново

Владишки Мост, Велико Търново

Източник на снимката: Канва

В сърцето на Велико Търново се издига Владишкият мост – архитектурна забележителност, построена през 1774 година.

Този мост е като капсула на времето, свързваща крепостите Царевец и Трапезица.

Разположен в живописната Асенева махала, мостът е близо до исторически забележителности като Шишмановата баня и древни църкви.

Интересен факт е, че мостът е с каменни основи и дървена конструкция, обновена през 2012 година.

Владишкият мост е бил важен път за село Арбанаси и е имал караулни помещения за охрана и митничари.

Днес мостът е популярно място за разходки и е част от традицията на Богоявление.

По време на разходка по моста, посетителите могат да наблюдават рибите в река Янтра, добавяйки уникален чар към това историческо място.

24. Къща – музей на Емилиян Станев

Къща - музей на Емилиян Станев, Велико Търново

Адрес: ул. „Никола Златарски“ № 20

В сърцето на Велико Търново, сред уникалната атмосфера на Самоводската чаршия, се намира къща-музей „Емилиян Станев“.

Този музей е посветен на живота и творчеството на известния български писател Емилиян Станев.

Къщата стои в началото на малкото площадче „Георги Кирков“, където е и паметникът на писателя.

Къщата е изградена на мястото на родната къща на Станев, като от стария автентичен вид не е съхранено нищо.

Въпреки това, първият етаж е запазен и в него е отделена рождената стая на писателя.

Музеят не е типичен – той не е препълнен със стъклени витрини и битови предмети.

Посетителите могат да разгледат родословното дърво на Емилиян Станев, пишещата машина „Ремингтон“, на която той е писал своите творби, както и на колажи с фотопортрети на автора от различни периоди на живота му.

Къща-музей „Емилиян Станев“ е една от най-значимите забележителности във Велико Търново, която запознава посетителите с живота и творчеството на един от великите български писатели. Със своята уникална атмосфера тя ни пренася в друго време и пространство.

25. Галерия Панев

Галерия Панев, Велико Търново

Източник на снимката: panevart.com

Адрес: ул. „Поп Матей“ 8 (до площад Самоводска чаршия)

Галерия „Панев“ във Велико Търново, открита през 1999 г., е живописно място за изкуство, разположено до площада на Самоводската чаршия.

Тя представя творбите на семейство Паневи, които включват великолепни пейзажи на Иваничка Панева от Велико Търново и други красиви кътчета на България.

Христо Панев пък впечатлява с жанрово и тематично разнообразие, сродяващо се с най-добрите образци на българската фрескова живопис.

В галерията може да се насладите и на поетични рисунки, графики, акварели и съвременно модерно изкуство от Габриел Панев.

Това е място, което може да задоволи вкусовете на най-изтънчените ценители на изкуството.

26. Комплекс Хан Хаджи Николи

Комплекс Хан Хаджи Николи, Велико Търново

Източник на снимката: www3.hanhadjinikoli.com

Адрес: ул. Г.С. Раковски 19

Построен между 1858 и 1862 година от известния строител Кольо Фичето за богатия търговец хаджи Николи, този комплекс е уникален пример за монументалната обществена архитектура от късния период на Възраждането.

Обявен за народна старина и архитектурен паметник на културата от национално значение, Хан Хаджи Николи е единственият оцелял хан от всички 70, построени в града.

Днес, след внимателна реставрация, комплексът се радва на нов живот, съчетавайки автентичността на миналото със съвременен комфорт.

Отворил врати през март 2010 година, комплексът функционира като културен център, включващ изложбени зали с музей и картинна галерия, лятна градина, луксозен ресторант с четири различно декорирани салона, кафене, вино бар и вино магазин.

Картинната галерия на Хан Хаджи Николи, стартирала своята дейност през март 2010 година, се стреми да представя най-добрите образци в съвременното българско изкуство и е разположена на третия етаж на хана.

Изложбените зали пък приютяват и представят ценни експонати от българската история и най-добрите образци на българската живопис под формата на гостуващи музейни експозиции и изложби.

Хан Хаджи Николи е символ на българското възраждане и култура, което предлага на своите посетители уникално съчетание от история, изкуство и гастрономия.

27. Стамболовият Мост

Стамболовият мост, Велико Търново

Източник на снимката: Канва

Стамболовият мост във Велико Търново е една от онези забележителности във Велико Търново, които съчетават история и модерност в едно.

Разположен в края на улица „Ивайло“, този емблематичен метален мост е построен през периода на Българското освобождение и носи името на Стефан Стамболов – български политик и един от ръководителите в борбата за българската свобода и независимост.

Архитектурният му модел е вдъхновен от предишни строителства на подобни мостове в Белгия, Холандия и Германия.

Стамболовият мост е място, което свързва миналото с настоящето в едно интересно архитектурно творение.

28. Каменен мост „Цар Борис ІІІ“ – Велико Търново

Каменен мост Цар Борис ІІІ - Велико Търново

Източник на снимката: Канва

Каменният мост „Цар Борис ІІІ“ във Велико Търново ще Ви пренасе в друго време със своята история и архитектура.

Разположен до църквата „Свети Четиридесет мъченици“, този мост е дело на инженер Никола Троянски. Строителството му започва през 1930 г. и завършва пет години по-късно, през 1935 г.

Мостът не само впечатлява със своята масивност и красота, но и играе важна роля, осигурявайки най-пряката връзка от Велико Търново до Арбанаси и Горна Оряховица.

Посещението на този мост ще Ви позволи да усетите духа на стария град и да се насладиш на невероятните гледки към река Янтра.

Това бяха едни от най-емблематичните забележителности във Велико Търново. Нека сега разгледаме и тези около града.

Забележителности около Велико Търново

29. Арбанаси

Арбанаси, България

Източник на снимката: Канва

Арбанаси е едно от онези места, които ви пренасят в друго време със своята уникална атмосфера.

Разположен в сърцето на България, близо до Велико Търново, Арбанаси е село с богата история, датираща от края на 15 и началото на 16 век.

То е било владение на висши сановници в Османската империя, което се отразява в изключителната архитектура на сградите и църквите.

В Арбанаси може да се видят следи от множество занаяти, практикувани в миналото, като казанджийство, шивачество, бояджийство и златарство.

През 17 век към храмовете функционират килийни училища, а селището е било дом на търновските митрополити, превръщайки го в един от големите центрове на православието.

Съдбата на Арбанаси обаче е била променена през 1798 г., когато е било нападнато и опустошено от кърджалийски дружини.

Въпреки че селището постепенно се възстановява, то никога не достига предишния си блясък.

Днес, Арбанаси е запазило своята уникална архитектура и историческо значение, като предлага на посетителите си възможност да се докоснат до богатото културно наследство на България.

30. Патриаршески Манастир „Св. Троица“

Патриаршески манастир Св. Троица

Източник на снимката: Канва

Патриаршеският манастир „Св. Троица“ сякаш е изваден от страниците на историята и поставен в сърцето на съвременна България.

Разположен само на 6 км от античната крепост Царевец и старата българска столица Велико Търново, този манастир е съкровище, което диша с духа на миналото.

Историята му започва още през 1070 г., когато отшелникът Теодосий Търновски се установява в малка пещера над мястото на днешния манастир. С времето, той привлича други монаси и така се формира монашеска общност.

Изключително важен момент в историята на манастира е присъединяването на бъдещия Патриарх Евтимий, който е известен със своите способности и учредява първото книжовно училище там.

Въпреки трагичните събития в края на 14-ти век, когато манастирът е бил атакуван от османските войски и монасите избити, духът на мястото остава непокътнат.

Възстановен е малко преди освобождението от османско иго, благодарение на усилията на известния майстор Колю Фичето, който издига църквата, а след това Захари Зограф я изографисва.

Въпреки че земетресението през 1913 г. нанася значителни щети, днес църквата стои възстановена и с различен дизайн, като символ на вярата и устойчивостта на българския дух.

31. Музей „Констанцалиева Къща“

Музей Констанцалиева Къща, Арбанаси

Източник на снимката: Сайтът на Регионален Исторически Музей Велико Търново

Адрес: ул. Капитан Павел Грамадов, Арбанаси

Разположена в сърцето на Арбанаси, тази впечатляваща двуетажна къща е една от най-интересните забележителности около Велико Търново. Истински паметник на жилищната архитектура от края на 17 век.

Първоначално принадлежала на арбанашкия род Тафрили, къщата по-късно е придобита от Атанас Констанцалията, откъдето идва и нейното име.

Сградата се отличава със своята каменна фасада и солидните каменни зидове, които ограждат двора.

Интериорът е украсен с бяла щукатура, едноцветни рисунки и дърворезби, които свидетелстват за високата култура и финансови възможности на нейните стопани.

Днес, Констанцалиевата къща е превърната в музей, където посетителите могат да се докоснат до бита и културата на арбанашките жители от 19 век.

32. Манастир „Преображение Господне“

Манастир Преображение Господне, област Велико Търново

Източник на снимката: Канва

Скътан в обятията на Стара планина, в гористия пролом на Дервента и само на 7 км от Велико Търново, се извисява манастир „Преображение Господне“.

Този манастир, един от най-големите във Великотърновска област, е истинско съкровище на българската духовност и култура.

Счита се, че е основан около 1360 година, по времето на Втората българска държава, от царица Теодора-Сара и сина й Иван Шишман.

През вековете манастирът е претърпял множество разрушения и възстановявания.

Главната църква „Преображение Господне“ е започната през 1834 година и завършена от майстор Колю Фичето. Стенописите вътре, дело на Захарий Зограф, добавят към величието на този духовен център.

Днес, манастирът е действащ и отворен за посетители, като храмовият празник се отбелязва на 6 август.

33. Археологически Резерват “Никополис ад Иструм”

Археологически резерват Никополис ад Иструм, Великотърновска област

Източник на снимката: Канва

Археологическият резерват „Никополис ад Иструм“, разположен на 20 км северно от Велико Търново, е истинско съкровище за любителите на историята и археологията.

Основан от римския император Марк Улпий Траян в чест на неговата победа над даките през 106 г., този древен град се намира върху невисоко плато на левия бряг на река Росица.

Градът е планиран по ортогоналната система, с прави улици, ориентирани по посоките на света и пресичащи се под прав ъгъл.

В него са били разположени селища, вили, тържища и различни обществени сгради.

На чело на градското управление стоял Съвет на архонтите, а специална колегия от жреци се грижела за честването на култа към императора и различни божества.

Днес, благодарение на археологическите проучвания, значителна част от града е разкрита и представлява впечатляваща визия за миналото.

34. Църква „Рождество Христово“ – Арбанаси

Църква Рождество Христово - Арбанаси

Източник на снимката: arbanasinativitychurch.com

Адрес: ул.“Рождество Христово“ 1 – Арбанаси

Разположена в югозападната част на село Арбанаси, тази късносредновековна църква е истинско съкровище, превърнато в музей, където историята оживява.

Създадена като енорийска църква за селото, тя е била част от комплекса на резиденцията на Търновската митрополия, когато Търновската епархия е била под юрисдикцията на гръцката Цариградска патриаршия.

Това, което прави тази църква уникална, е нейната вътрешност, покрита със зографии, изпълнени в различни периоди между 1597 и 1681 година.

Тези стенописи са истинско изкуство, представящи широка тематична гама и енциклопедичност, което няма аналог в другите български земи.

Посещението на Църквата „Рождество Христово“ в Арбанаси е пътуване назад във времето, където всеки камък и всяка стенопис разказват история.

35. Исторически Музей – гр. Килифарево

Исторически Музей - гр. Килифарево, област Велико Търново

Източник на снимката: Канва

Адрес: гр. Килифарево, ул. „Петко Ахчиев“ 11

Посетете Историческия музей в град Килифарево, една от най-уникалните забележителности около Велико Търново.

Това културно съкровище, скрито в сърцето на България, е само на 11 км от Велико Търново.

Разположен в прекрасната Саралиева къща, построена през първата половина на 19 век, музеят открива богатата история на региона.

Експозицията Ви води през различни епохи – от ранната и средновековна история, през османското владичество, до българското Възраждане.

Особено впечатляваща е етнографската част, която представя интериора на богато занаятчийско семейство от края на 19 век, съчетаващ българския и европейския бит.

В двора на къщата, посетителите могат да видят открита експозиция, показваща материалната култура и етнографските особености на района, включително инструменти и производи на традиционните занаяти и селското стопанство.

Не пропускайте да разгледате и художествената галерия на приземния етаж, където са изложени разнообразни картини, графики и скулптури.

Историческият музей в Килифарево е истинско културно изживяване.

36. Водопад Картала

Водопад Картала, близо до Велико Търново

Източник на снимката: Канва

Водопад „Картала“ е едно от онези скрити забележителности около Велико Търново, които чакат да бъдат открити в сърцето на България.

Намира се в близост до Велико Търново, този водопад е истинско бижу, скрито сред планинските пътеки. Tой предлага невероятна гледка и спокойствие, далеч от шума на града.

Водопадът „Картала“ се намира на север от квартал „Картала“ на Велико Търново и е достъпен по няколко маршрута.

Можете да се отправите на пешеходно приключение от самия град Велико Търново, преминавайки през кварталите „Картала“ или „Варуша“.

Пътеките водят към скалния венец над Преображенския манастир, където след около 40 минути пеша, ще се насладите на водопада.

Ако тръгнете от Преображенския манастир, пътят е по-дълъг, но предлага още повече красиви гледки и възможност да откриете няколко пещери по пътя.

Височината на водопада е около 8-10 метра, което го прави идеално място за разходка и отдих сред природата.

37. Мемориална Къща – музей „Филип Тотю“

Мемориална къща - музей Филип Тотю

Източник на снимката: Сайтът на Регионален Исторически Музей Велико Търново

Адрес: ул. Филип Тотю 1, с. Вонеща вода

Мемориалната къща-музей „Филип Тотю“ е разположена в махала Гърците, близо до село Вонеща вода и на около 40 км южно от Велико Търново.

Тази къща е родното място на легендарния български войвода Тодор Тодоров Станчев, по-известен като Филип Тотю.

Роден на 10 април 1830 г., Тотю е известен със своите наказателни операции срещу османските власти.

Мемориалната къща-музей предлага уникален поглед към живота и делото му.

Посетителите могат да се потопят в атмосферата на миналото, разглеждайки лични вещи и документи, свързани с живота на Филип Тотю.

38. AEK „Осенарска Река“, с. Вонеща Вода

AEK Осенарска река, с. Вонеща вода
Източник на снимката: Сайтът на Регионален Исторически Музей Велико Търново

Посетете Архитектурно-етнографския комплекс „Осенарска река“ в сърцето на Стара планина, разположен в долината на река Осенарска, близо до махала Гърците в село Вонеща вода.

На само 40 км южно от Велико Търново, този комплекс предлага уникална природа.

Тук можете да видите типична болярска постройка за региона, работеща тепавица и воденица, които са вплетени великолепно в природата на Балкана.

Достъпът до комплекса е по земен път, като посещенията се организират само с предварителна заявка.

39. Парк Ксилифор

Парк Ксилифор

Източник на снимката: oblastvt.com

Парк Ксилифор, разположен само на 4 км източно от Велико Търново, е истинско съкровище за любителите на природата и активния отдих.

Местността предлага разнообразни възможности за отдих и физическа активност, включително организирани места за барбекю, където можете да приготвите храната си на открито.

Любителите на спорта ще се радват на наличието на баскетболно и футболно игрище, както и на възможността за катерене на специално построена катерачна стена.

За тези, които предпочитат по-спокойни занимания, има екопътеки, които преминават през местността, предлагайки незабравими гледки и усещане за свежест и приятна атмосфера.

Районът е идеален и за планинско колоездене, стига да разполагате с подходящо оборудване.

Освен това, Ксилифор предлага и места за почивка и хранене, включително странноприемница в сърцето на местността.

Изкуственото езеро и зелената поляна наблизо са привлекателни за посетителите, като предлагат прекрасни условия за различни спортове на открито, както и възможност за къмпинг.

40. Плаковски манастир ”Св. пророк Илия”

Плаковски манастир Св. пророк Илия

Източник на снимката: БТВ

Плаковският манастир „Св. пророк Илия“, разположен само на 18 км от Велико Търново, съчетава духовност и история в едно.

Този манастир, част от така наречените „Манастири Близнаци“ заедно с Капиновския манастир, е основан още през 14 век и е една от най-популярните забележителности около Велико Търново.

През вековете, манастирът е бил разрушаван няколко пъти, включително по време на въстанието на Велчо през 1835 година.

Днес, Плаковският манастир е дом на разнообразни иконописни школи. Особено впечатляваща е иконата на Исус с Дванадесетте апостоли, дело на известния български художник Захари Зограф от петдесетте години на 19 век.

Освен църквата, комплексът включва и ферма, камбанария, построени от знаменития български строител Колю Фичето, както и жилищна сграда, която днес е обитавана от монаси-ортодокси.

41. Килифаревски Манастир „Св. Рождество Богородично“

Килифаревски Манастир

Източник на снимката: Канва

Килифаревският манастир „Св. Рождество Богородично“, разположен в живописната долина на река Белица, на около 4 км югоизточно от градчето Килифарево, е истински символ на българската история и култура.

Основан между 1348 и 1350 г. от видния български духовник Теодосий Търновски, с подкрепата на цар Иван Александър, манастирът бързо се превръща в едно от най-важните средища на средновековната българска просвета и книжнина.

Тук се формира Килифаревската книжовна школа, която през 1360 г. обучава 460 ученика, сред които и бъдещият български патриарх Евтимий Търновски.

През 1840 г., след дългогодишни усилия и събиране на средства, възрожденският майстор Кольо Фичето започва изграждането на днешната еднокорабна, еднокуполна църква „Св. Димитър“.

Храмът, завършен през 1842 г., се отличава с впечатляващ иконостас, дело на резбарите Цоню и Симеон Василеви от Трявна, и уникални икони, създадени от тревненските зографи.

Манастирът е обявен за културен паметник и представлява съчетание на духовност, история и изкуство.

42. Къпиновски Манастир „Св. Никола“

Капиновски манастир Св. Никола, Еленски балкан

Източник на снимката: kapinovski-manastir.com

Къпиновският манастир „Св. Никола“, разположен в полите на живописния Еленски балкан, на само 18 км от Велико Търново, е истинско българско културно и духовно наследство.

Създаден край бреговете на река Веселина, този манастир е уникална смесица от история, религия и природа.

Погледнат отдалеч, той напомня на средновековна крепост, като съхранява в себе си богата колекция от икони и иконографски творби, включително икона на Св. Богородица, вероятно рисувана от известния Папа Витан.

Първоначално издигнат през 1272 година, той е бил важен религиозен център през Второто българско царство. След падането на Търново под османско владичество, манастирът е бил разрушен, но благодарение на усилията на местните жители, той е възстановен в края на 17 век.

През 19 век манастирът претърпява реконструкция, като се добавят нови жилищни сгради и се изгражда днешната манастирска църква.

Къпиновският манастир е и център на културата и образованието по време на Българското Възраждане.

Тук е създадена книжовна школа, а манастирът активно подпомага организирането на въстанията за национално освобождение.

43. Eменски Kаньон

Eменски Kаньон

Източник на снимката: Канва

Ако търсите природни забележителности около Велико Търново, не пропускайте Еменският каньон.

Той е разположен в полите на Предбалкана и на около 20 км западно от Велико Търново.

Тази живописна местност по течението на река Негованка е известна със своите многобройни прагове, водопади, вирове и ниши, които са обградени от високи до 90 метра отвесни скали.

Каньонът се разделя естествено на две части – Долен и Горен боаз, като започва южно от село Ново село и е прекъснат от долинно разширение, в което се намира село Емен.

Обявен за природна забележителност през 1980 година, Еменският каньон предлага на посетителите си уникални природни образувания и красива природа.

Името на водопада идва от легенда за три моми, скочили от скалите, за да не попаднат в ръцете на османците.

За любителите на природните разходки, тук е създадена първата в България екопътека, наречена Негованска, която включва мостове, стълби и други дървени конструкции, правейки разходката из каньона достъпна и приятна.

В каньона се намира и Еменската пещера, една от най-дългите в България, което прави местността още по-привлекателна за любителите на приключенията.

Източник на снимката: Канва

44. Хотнишки Водопад

Хотнишки Водопад

Източник на снимката: Канва

Хотнишкият водопад, известен още като „Кая Бунар“, е едно от невероятните природни забележителности около Велико Търново.

Разположен само на 15 км от град Велико Търново, този водопад предлага на посетителите си възможността да се насладят на изключителната българската природа.

Пътят до водопада е лесен за достъп, като може да се стигне с кола от село Хотница или като се отклоните от главен път София-Варна при село Момин Сбор.

Пристигайки там, ще преминете през малко дървено мостче, което ви води до обширна поляна, откриваща великолепната гледка към водопада.

В района е изградена красива екопътека, оборудвана с множество мостчета и стълбички, които добавят към очарованието на мястото.

Хотнишкият водопад е идеално място за любителите на природата, търсещи спокойствие и красота, и предлага уникална атмосфера за разходка сред природата.

45. Арбанашки Манастир „Света Богородица“

Арбанашки манастир Света Богородица

Източник на снимката: arbanassi.org

Скътан в сърцето на село Арбанаси, само на 6 км от Велико Търново, се намира един уникален духовен оазис – Арбанашкият манастир „Света Богородица“.

Основан по времето на Второто българско царство, този манастир е истинско богатство, свързано с историята и духовността на България.

Патриарх Евтимий, една от ключовите фигури в българската история, е допринесъл за неговото създаване.

Манастирът, който е девически и все още действащ, съхранява в себе си едно от най-ценните си съкровища – чудотворната икона „Св. Богородица Труеручица“, обкована в сребро и датираща от 18 век.

Тази икона не е единствената реликва, която може да се види в манастира, там се пазят и други интересни исторически и религиозни предмети.

За тези, които търсят духовно убежище и историческо богатство, Арбанашкият манастир „Света Богородица“ е място, което не трябва да се пропуска.

46. Музей „Кольо Фичето“ в Дряново

Музей Кольо Фичето в Дряново

Източник на снимката: btsbg.org

Адрес: Град Дряново, ул. „Шипка” № 82

Музей „Кольо Фичето“ в Дряново е място, коети ни връщат назад във времето, за да се докоснем до богатото културно наследство на България.

Открит през 1969 година, този музей е посветен на живота и творчеството на един от най-великите български майстори-строители – Кольо Фичето.

Роден в Дряново през 1800 година, Фичето е известен със своите умения в дърводелството и зидарията.

В музеят посетителите могат да видят инструменти, строителни документи, образци от църковна и домашна дърворезба, които разкриват таланта и майсторството на Фичето.

Особено впечатляващи са макетите, архивните снимки и чертежи на някои от най-забележителните му строежи, като черквата „Свети Никола“ в Дряново и храмовете „Св. Николай“ и „Св. Св. Константин и Елена“ в Търново.

Това е място, което не само представя историята, но и вдъхновява с примера на един човек, чието наследство продължава да живее и днес.

47. Живописното Възрожденско Градче Елена

Град Елена, Еленски Балкан

Източник на снимката: oblastvt.com

Скътано в мистичните поли на Балкана, живописното градче Елена ще Ви плени с богата история и културно наследство в духа на възрожденската епоха.

Градът се намира в гориста местност в подножието на Еленския балкан, предлагайки чист въздух и спокойствие.

Тук може да се насладите на традиционната българска кухня, включително на известния Еленски бут, който се приготвя по уникална рецепта, благодарение на специфичните климатични условия на региона.

Елена е дом на множество културни и исторически паметници, като Даскалоливницата – първото българско класно училище, основано през 1843 година, и часовниковата кула, изградена от местни майстори.

Градът предлага и разнообразни пешеходни маршрути и екопътеки, като „Марков камък“ и „Раюв камък“, откъдето се разкриват великолепни гледки към околната природа.

Елена е място, което трябва да се преживее, за да бъде напълно разбрано и запомнено.

Това е град, където миналото и настоящето се срещат, създавайки уникална атмосфера, която оставя неизгладими спомени в сърцата на посетителите.

48. Музей на Градинарството – Лясковец

Музей на Градинарството - Лясковец

Източник на снимката: gradinarstvo.lyaskovets.net

Адрес: гр. Лясковец, ул. „Петър Караминчев“ №18, обл. В. Търново

В сърцето на Лясковец се крие един уникален бисер – Музеят на градинарството.

Това е място, което оживява историята на лясковските градинари, известни със своя трудолюбив дух и иновативни методи в зеленчукопроизводството.

Разположен в типична възрожденска къща, музеят е потънал в зеленина и цветя, създавайки атмосфера на спокойствие и уют.

Експозицията включва над 600 оригинални предмета, документи, снимки и литература, които разказват за трудовите подвизи и живота на тези неуморни трудолюбци.

Особено впечатляващ е гипсовият макет на бахча, който дава реалистична представа за организацията и работата в една зеленчукова градина.

Музеят не е само място за обучение и история, но и за вдъхновение.

Той представя историята на лясковските градинари като пример за предприемчивост, иновации и устойчиво развитие.

Това е място, което ни напомня за важността на труда и упоритостта, и за това как те могат да трансформират едно общество.

49. Къща-музей Икономовата къща, Дряново

Къща-музей Икономовата къща, Дряново

Източник на снимката: destinationdryanovo.com

Адрес: ул. Васил Левски 781, гр. Дряново

Построена през 1859 година от легендарния майстор Колю Фичето, тази къща е архитектурно бижу и една от историческите забележителности около Велико Търново.

Нейната фасада, украсена с множество високи прозорци и впечатляваща стряха, е типичен пример за възрожденската архитектура.

Сърцето на къщата е южната фасада, където тройно огънатият еркер и вълнообразните линии на прозорците създават усещане за движение и изящество.

Вътре, на първия етаж, се провеждат разнообразни временни изложби, докато на втория етаж посетителите могат да се насладят на експозицията „Икони и църковна дърворезба от Дряновския край, 17-19 век“, представяща 132 ценности от фонда на Исторически музей – Дряново.

Разположена в центъра на града, Икономовата къща е леснодостъпна и отворена за посетители, които искат да се потопят в света на възрожденското изкуство и архитектура.

50. Къща-музей на Асен Разцветников

Къща-музей на Асен Разцветников, Горна Оряховица

Източник на снимката: g-oryahovica.org

Адрес: с. Драганово на ул. „Асен Разцветников” № 1

Къща-музей „Асен Разцветников“ в село Драганово, Горно Оряховско е място, което излъчва история и култура.

Разположена в сърцето на селото, тази къща е родното място на известния български поет Асен Разцветников.

Реставрирана през 1986 година, къщата сега е дом на експозиция, която представя лични вещи на поета, книги с неговия автограф, преводи на световно известни автори като Гьоте и Молиер, както и множество документи и писма, които разказват за неговия живот и творчество.

Около къщата се намира голяма градина с цветни алеи и плодови дръвчета, които напомнят за псевдонима на поета „Разцветников“. В двора има и организирана етнографска сбирка.

Село Драганово, където се намира музеят, е известно със своята градинарска традиция и като място, което е вдъхновило много поети и писатели.

Къща-музей „Асен Разцветников“ е място, което не само съхранява паметта на един велик български поет, но и продължава да бъде източник на вдъхновение и културно богатство.

51. Дряновски Манастир „Св. Архангел Михаил“

Дряновски Манастир Св. Архангел Михаил, Дряново

Източник на снимката: Канва

Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил“ е национално богатство, скрито в прегръдките на Стара планина.

На около 5 км от град Дряново, манастирът стои величествено, обграден от пещерите „Бачо Киро“ и „Андъка“, и предлага на посетителите си уникално съчетание от културно наследство и природни красоти.

Историята на манастира е история на възраждане и непоколебим дух. Основан през 12 век, той е бил неведнъж опожаряван и разрушаван, но винаги се е възраждал от пепелта с още по-голямо величие.

През 16 век местните хора го възстановяват на ново място, след като е бил изгорен от османските турци.

Манастирът е играл ключова роля в подготовката на Априлското въстание, като е бил главна квартира на Българския централен революционен комитет в Търново и убежище на революционери като Васил Левски и Георги Измирлиев.

Днес, Дряновският манастир е място за молитва и уединение и център на култура и история.

Тук можете да се насладите на музейната експозиция „Археология и Възраждане“, където са изложени лични вещи на въстаниците, снимки, оръжия, дрехи и други исторически артефакти.

Обителта се гордее с богатата си история и културно наследство, което привлича хиляди посетители годишно.

52. Хижа „Бачо Киро“

Хижа Бачо Киро, Дряновско

Източник на снимката: bachokiro.hiji.eu

Разположена на само 300 метра от манастира „Св. Архангел Михаил“, тази хижа предлага уют и спокойствие сред природата.

С масивна триетажна сграда, хижата разполага с 75 легла в стаи с различен брой легла и етажни санитарни възли и бани.

Около хижата се намират различни туристически обекти като пещерата „Бачо Киро“, находяща се на 200 метра, и Дряновската екопътека на 500 метра.

Районът предлага и други забавления като въжена градина и скално катерене, което прави мястото идеално за любителите на приключенията и природата.

Хижа „Бачо Киро“ е перфектното място за тези, които търсят уединение сред природата или искат да изследват красотите на Стара Планина, близо до Велико Търново.

53. Дряновски Водопад

Дряновски Водопад

Източник на снимката: Канва

Дряновският водопад е истинско очарование за всеки любител на природата.

Разположен по поречието на река Андъка, в близост до град Дряново, този водопад предлага едно спокойно и освежаващо убежище от забързаното ежедневие.

Пътят към водопада започва от Дряновския манастир и продължава по добре обозначената Дряновска екопътека, водеща към пещерата „Бачо Киро“.

С височина около 5 метра, Дряновският водопад е особено впечатляващ през пролетта, когато снеготопенето и разлистването на дърветата го правят изключително пълноводен и живописен.

Околностите на водопада са идеално място за разходки сред природата, където може да се насладите на спокойствието и красотата на българската природа.

54. Пещера Бачо Киро

Пещера Бачо Киро

Източник на снимката: Канва

Пещера Бачо Киро е една от най-удивителните забележителности около Велико Търново.

Разположена само на 5 км от град Дряново, тази пещера е уникално място, където природата и историята се срещат.

Пещерата е известна със своите впечатляващи карстови образувания и е първата в България, благоустроена за посещения от туристи.

Освен това, тук са открити едни от най-старите следи от хомо сапиенс в Европа, което я прави един от най-значимите археологически обекти от палеолита на Балканите.

Пещерата предлага два маршрута за посетители – кратък и дълъг. Краткият маршрут е дълъг 350 метра и отнема около 15 минути, включващ Преддверието, Чистилището, Дъждовната зала и Концертната зала.

Дългият маршрут е с дължина 900 метра и се преминава за около 60 минути, водещ до впечатляващи форми като Медузите, Мечата пързалка, Трона и много други.

Температурата в пещерата е стабилна през цялата година, около 13 градуса, така че е добре да си носите връхна дреха.

Пещерата Бачо Киро е не само едно приключение в дълбините на земята, но и пътуване назад във времето, където можем да се докоснем до корените на човешката цивилизация.

55. Водопад „Момин Скок“, Емен

Водопад Момин Скок, с. Емен

Източник на снимката: Канва

Водопад „Момин Скок“, скрит в края на Еменския каньон, е сякаш изваден от приказка.

С височина около 10 метра, той се спуска в красив вир, често използван за плаж от посетителите.

Пътеката до водопада е приключение само по себе си, преминавайки през гъста гора и предлагайки вълнуващи гледки.

За да стигнете до него, трябва да следвате екопътеката, която започва от центъра на с. Емен и ви води през каньона на река Негованка.

Пътуването до водопада е около 3 часа, но всеки момент от него си заслужава, като ви потапя в уникалната атмосфера на това магическо място.

Не пропускайте да се насладите на спокойствието и красотата на водопада, който предлага идеалното място за разходка сред природата и моменти на уединение.

Заключение

Разходката ни из забележителностите във Велико Търново и околностите му е едно изключително пътешествие през времето, което ни позволява да усетим духа на България и нейното богато културно-историческо наследство.

От могъщата Царевец крепост до тихите манастирски килии в Света гора, от възрожденските улици на Арбанаси до античния град Никополис ад Иструм, всяка една от тези 55 забележителности носи своя собствена история и чар.

Този регион на България е истински съкровищница на история, култура и природна красота, очакваща да бъде открита и оценена.

Сега е Ваш ред. Можете ли да добавите още места към този списък? Какви забележителности в или близо до Велико Търново сте посетили и са Ви вдъхновили? Напишете в коментарите долу.

Напиши Коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.